INICIO > El COPEC > Comunicación > Prensa
"QUAN EL SECTOR SOCIAL QUEDA DESEMPARAT", EL DIARI DE TARRAGONA - PAU RODRIGO

DIARI DE TARRAGONA - 29/03/2025
Participa Pau Rodrigo, vocal del COPEC a Tarragona.
"Els habitatges tutelats són espais de treball complexos, on els professionals gestionen situacions de gran vulnerabilitat, conflicte i, en alguns casos, violència. Davant d’aquesta realitat, moltes vegades s’enfronten sols a problemes que requereixen una resposta col·lectiva i coordinada, com és el cas de Belén. A nosaltres, se’ns fa evident que manca invertir en equips de treball tècnics i de seguretat adequadament dimensionats que ens deixin a les ciències socials dur els nostres encàrrecs i alhora evitar futures tragèdies. En altres paraules, si l’administració i les empreses del tercer sector dotessin aquests centres dels recursos humans i materials necessaris, el risc per als professionals es reduiria dràsticament i el benefici per als menors i per a tota la societat s’incrementaria exponencialment."
"Actualment, el 30% dels educadors i les educadores socials informen que han patit assetjament o violència mentre treballen, d’acord amb l’Informe sobre l’estat de l’educació social a Catalunya de l’any 2023 (CEESC1). Quan això passa, quan arriba la violència sobre el professional cal assegurar el suport institucional i jurídic, i evitar sempre que la pressió afegida recaigui sobre les seves espatlles. Per aquesta raó, cal que els professionals del sector social tinguin un suport efectiu i continuat, proporcionant-los, en primer lloc, una formació especialitzada per afrontar situacions de crisi i, en segon lloc, amb un acompanyament específic quan es vegin involucrats en incidents greus. És a dir, com a víctimes que són i atès el seu peculiar encàrrec, han de rebre una atenció victimològica completa que ens interpel·la a totes les ciències socials: des de l’acompanyament, fins a la valoració del dany, la superació d’aquest, la reconstrucció vital i la prevenció de noves victimitzacions."
"Lamentem que aquesta pèrdua posa de manifest la precarietat de les condicions laborals en l’àmbit social i amb aquesta denúncia ens posicionem per reclamar i exigir millors polítiques socials, acompanyades de les garanties pressupostàries perquè siguin possibles i ajustades a les realitats, per no malmetre drets ni de les persones més vulnerables ni per descomptat dels professionals que els atenen."
"És hora de deixar de mirar cap a una altra banda i de garantir un sistema que no abandoni aquells que sostenen el benestar col·lectiu. És just escoltar, cuidar i donar suport a tots aquells professionals que aportem benestar a tota la societat: l’educació social, la criminologia, la pedagogia, la psicologia i el treball social."
LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A DIARI DE TARRAGONA
Fecha de publicación: 29/3/2025