Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com NDP - PARLEM DE PEDAGOGIA SOCIAL A TERRES DE L’EBRE | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Vocalies territorials > COPEC-Terres de l´Ebre

NDP - PARLEM DE PEDAGOGIA SOCIAL A TERRES DE L’EBRE

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > NDP - PARLEM DE PEDAGOGIA SOCIAL A TERRES DE L’EBRE
NDP - PARLEM DE PEDAGOGIA SOCIAL A TERRES DE L’EBRE
  • La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, acull el col·loqui sobre la PEDAGOGIA als SERVEIS SOCIALS.
  • Pedagogues de Terres de l’Ebre comparteixen el seu quefer professional als Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.
  • Jornada reivindicativa que alerta de la falta de recursos per a disposar de suficients pedagogs/gues per una atenció de qualitat.
Tortosa, 7 d’abril de 2025

Dissabte dia 5 d’abril, la a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, es va celebrar la Taula-Col·loquí "REPTES DELS SERVEIS SOCIALS, BÀSICS I ESPECIALITZATS A TERRES DE L’EBRE", on es va presentar el DECÀLEG de PEDAGOGIA SOCIAL, elaborat per la Comissió de Pedagogia i Escola del COPEC, on es posa de manifest el gran valor que la pedagogia i llurs professionals aporten als Serveis Bàsics i Especialitzats en les relacions parentals, assessorament pedagògic als equips, als processos d’aprenentatges, d’entre altres.  En paraules de Pilar Morral, vocal de Pedagogia Social del COPEC i ponent en la Taula/Col·loqui: "En un context social canviant i de profunda acció social -imprescindible- per donar respostes d’acompanyament i foment de la participació i autonomia a través de processos d’aprenentatge, es fa indispensable el/la professional de la pedagogia en l’àmbit de la intervenció social, de l’educació familiar i en l’educació no formal, que cal que sigui emparat políticament pels programes referents de l’administració, per mitjà de la Cartera de Serveis Socials"

En la inauguració, participà Maria Auxiliadora Piñol, representant a la Biblioteca Marcel·lí Domingo: 
"És per a nosaltres un plaer acollir aquest acte i a les ponents que participaran al col·loqui. Pedagogues de diferents municipis de Terres de l’Ebre i comptar també amb una professional del Vallès Occidental, totes professionals amb una extensa trajectòria en l’àmbit social". 
Al seu torn, la presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia M. Victòria Gómez:
"Un cop més, el COPEC, reivindica la inclusió de pedagogs/gues als Serveis Socials, així ho vam fer dimarts passat a la  Secretària General d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, per tal de deixar palès que en l’article 115 de la Cartera de SSB, s’inclou al professional de la pedagogia i que a la pràctica no es compleix"

El Col·loqui moderat per Marta Lamote de Grignon, vocal del COPEC a TERRES DE L’EBRE, Directora de Serveis d’Atenció a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, va dinamitzar i contextualitzant el debat, incidint en què: 
"La pedagogia atén a la persona en les diferents etapes de la seva vida, amb especial dedicació a l’infant, el jove i la família. En la intervenció amb infants s’observen aspectes cognitius, emocionals i de socialització, mentre que en la família, la intervenció en el modelatge i competències parentals és cabdal. És des d’aquesta visió que comencem aquest debat on volem reivindicar-nos però també marcar-nos els nostres reptes".

Del debat amb to reivindicatiu, generat entre les ponents, destaquem més avall:
  • Cristina Bel Alemany, pedagoga a l’EAIA del Consell Comarcal del Montsià. Col·legiada núm. 2124.
  • Magda Aubà Pons, pedagoga a la Casa d’Infants Fontcalda de Gandesa. Col·legiada núm. 916.
  • Pilar Morral Garcia, vocal de Pedagogia Social del COPEC, pedagoga EAIA Consell Comarcal Vallès Occidental, Col·legiada núm. 357.
REIVINDICACIONS:
  • "Els pedagogs/gues, i en general els professionals d’Acció Social, cada cop ens veiem immersos en més burocràcia, cosa que va en detriment de l’atenció directa"
  • "Les tasques de l’equip interdisciplinari a vegades queda desdibuixat, cal analitzar i reflexionar sobre la separació dels rols de les diferents disciplines"
  • "En les Cases d’Infants, les pedagogues, fem una tasca de prevenció en competències parentals, el problema rau en les hores de dedicació, molts cops compartida entre dues o més Cases d’Infants"
  • "La figura del pedagog/a en els diferents serveis, públics o privats, que depenen de Serveis Socials, excepte en els casos dels EAIA que està regulat el perfil, en els altres que esta compartit amb altres disciplines,  la seva contractació depèn de la voluntat dels contractadors."
REPTES:
  • "Els professionals necessiten disposar d’espais de coordinació, d’anàlisi, debat i reflexió, per a poder innovar."
  • "Els pedagogs/gues tenen una mirada holística que permet allunyar-se i aterrar amb models educatius no assistencials."
  • "Minimitzar la polarització en els models parentals que va des de la negligència fins a la sobreprotecció, el pedagog/a és un expert en parentalitat positiva, que pot reconduir i millorar les competències parentals."
  • "Promoure que les estudiants del grau de pedagogia facin les pràctiques en serveis socials, públics o privats."
Un debat intens i reivindicatiu al que la presidenta del COPEC ha recollit en la cloenda:
"Un dels reptes que te el COPEC, és augmentar la presència del pedagog/a en els equips dels Serveis Socials, és una de les lluites sostingudes en el temps que lidera la nostra vocal de Pedagogia Social, Pilar Morral. El Col·legi te 23 anys treballant per fer la professió forta i amb avenços importants. El COPEC és la veu dels pedagogs/gues i dels psicopedagogs/gues, però la seva força rau en el nombre de col·legiats/des, actualment en som 1300, vam començar 200, però ens queda molt per créixer perquè a més nombre més veu i més representació. Us esperono a que ens creguem la nostra professió i desterrem el pessimisme, per seguir defensant aquesta professió tant necessària com es la pedagogia i a animant a col·legues pedagogs/gues a que s’hi sumin."

Des del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, volem agrair l’acollida rebuda per par de l’equip Humà de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, brindant-nos un espai tan bonic on poder dur a terme aquesta trobada.



PARLEM DE PEDAGOGIA SOCIAL A TERRES DE L’EBRE

Adreçat als pedagogs/gues i psicopedagogs/gues i a tots els professionals interessats en la temàtica

INAUGURACIÓ: 

  • M. Victòria Gómez Serés, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

PONENTS:

  • Cristina Bel Alemany, pedagoga a l’EAIA del Consell Comarcal del Montsià. Col·legiada núm. 2124.
  • Magda Aubà Pons, pedagoga a la Casa d’Infants Fontcalda de Gandesa. Col·legiada núm. 916.
  • Pilar Morral Garcia, vocal de Pedagogia Social del COPEC, pedagoga EAIA Consell Comarcal Vallès Occidental, Col·legiada núm. 357.

MODERA: 

  • Marta Lamote de Grignon Aranda, vocal de Terres de l’Ebre del COPEC. Directora de Serveis d’Atenció a Persones amb Discapacitat Intel·lectual.

ORGANITZA: Vocalia Terres de l’Ebre 


Lloc: Tortosa, Biblioteca Marcel.lí Domingo de Tortosa - carrer de la Mercè, 6 - 43500 Tortosa

Data/es: 05/04/2025 - 11 1/2 a 13h

Activitat: Oberta

Data de publicació: 7/4/2025