Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com NdP: ÈXIT DE LA I JORNADA D’ALTES CAPACITATS: ABORDATGE DES DE LA NEUROCIÈNCIA ORGANITZADA PEL COPEC | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Altes capacitats i Atenció a la diversitat

NdP: ÈXIT DE LA I JORNADA D’ALTES CAPACITATS: ABORDATGE DES DE LA NEUROCIÈNCIA ORGANITZADA PEL COPEC

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > NdP: ÈXIT DE LA I JORNADA D’ALTES CAPACITATS: ABORDATGE DES DE LA NEUROCIÈNCIA ORGANITZADA PEL COPEC

  • Un centenar d’assistents participen a la I Jornada d’Altes Capacitats: Abordatge de les Altes Capacitats des de la Neurociència, amb participació presencial i en línia.
  • La conferència inaugural a càrrec del Dr. David Bueno va subratllar l’importància de la neuroeducació i diversitat educativa.
  • Expertes del GRAC van abordar temes clau sobre altes capacitats, incloent la introducció neurocientífica, la detecció i avaluació, i la implicació familiar en l’educació.

Barcelona, 22 de novembre de 2023

El passat 18 de novembre, el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC) va celebrar amb èxit la I Jornada d’Altes Capacitats: Abordatge des de la Neurociència. L’acte es va dur a terme presencialment a la Sala de Conferències de l’ONCE Barcelona i es va retransmetre en línia, facilitant una àmplia participació en ambdues modalitats.

La Sra. Rosa Rodríguez, secretaria de la Junta de Govern del COPEC, va conduir una Jornada que va abordar una gamma de temes crucials pel futur de la educació i de la inclusió educativa a Catalunya.

L’acte inaugural va comptar amb la Dra. M. Victòria Gómez, presidenta del COPEC, el Sr. Manel Eiximeno, director del Centre Recursos Educatius de l’ONCE, i el Sr. Ignasi Garcia-Plata, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació, que van donar oficialment inici a la I Jornada d’Altes Capacitats, reiterant el compromís amb l’avanç de la neuroeducació i l’atenció a la diversitat en l’àmbit educatiu. On la presidenta va destacar que "Potenciar la creativitat i assumir nous reptes, ha de ser el motor d’excel·lència de l’educació en el nostre país, sempre capdavanter en pedagogia i educació.”

La conferència inaugural, a càrrec del Dr. David Bueno, fundador de la càtedra de neuroeducació UB-EDU1ST, va impartir classe magistral "Aprenentatge i Cervell: Què ens aporta la Neuroeducació", oferint la seva visió sobre la interrelació entre l’aprenentatge i la neurociència, destacant que "L’establiment de vincle és la principal eina d’aprenentatge tant per les altes capacitats como per a qualsevol diversitat"

Les taules d’expertes del Grup de Recerca d’Altes Capacitats i Atenció a la Diversitat (GRAC) van abordar qüestions rellevants a través de la primera taula rodona titulada "Introducció Neurocientífica de les Altes Capacitats. Tipologies i Doble Excepcionalitat" amb les Sres. Susanna Rizos, M. Montserrat Oliveras, Mònica Fernández i Natàlia Luján, destacant de la seva intervenció "Tot i que la terminologia diagnòstica és útil per trobar recursos en els camps psicopedagògics i adaptacions en l’àmbit educatiu, els avenços en neurociència ens permeten entendre el cablejat cerebral de la persona única".

La segona taula, "Detecció i Avaluació Psicopedagògica de les Altes Capacitats. Resposta Pedagògica", va oferir un debat interessant a càrrec de les Sres. M. Montserrat Oliveras, Àngels Planella i Anna Aguilera, abordant els reptes i les estratègies en la detecció i avaluació dels estudiants excepcionals, comentant que "Saber identificar, intervenir i acompanyar les persones amb AACC intel·lectuals farà possible el desenvolupament del seu talent, i a més a més, això també facilitarà als professionals assessorar i vetllar pel seu benestar global, al sentir-se compreses, integrades i estimulades intel·lectualment".

La tercera taula, "Necessitats de l’alumnat amb Altes Capacitats. Atenció a les Famílies", va destacar la importància de la implicació familiar en el desenvolupament educatiu amb les Sres. Cristina Sánchez, Anna Vinyoles i Natàlia Luján, que van oferir una visió completa i fonamentada d’aquest aspecte,  reflexionant sobre "Si no els veiem, no els podem mirar. A vegades, doncs, no és tant fer un gir copèrnic, sinó que quan els mirem, canviem la mirada i els reconeguem i es reconeguin per allò que realment són".

La cloenda, a càrrec de la Sra. Mònica Fernàndez, coordinadora del Grup de Recerca d’Altes Capacitats i Atenció a la Diversitat del COPEC, va agrair a totes les ponents per compartir el seu coneixement i reflexions en aquesta primera edició autònoma de la Jornada d’Altes Capacitats organitzada pel COPEC.

Des del COPEC, volem expressar el nostre agraïment a totes les participants i ponents per contribuir a una jornada rica en coneixement i reflexió sobre les altes capacitats, reafirmant el compromís continu de la comunitat educativa en el desenvolupament integral dels estudiants amb altes capacitats.

CONFERÈNCIA INAUGURAL DR. DAVID BUENO


Ressò als MMCC:

Data de publicació: 22/11/2023