Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com CONVERSES PEDAGÒGIQUES 2025: UN ESPAI PER ABORDAR LES DESIGUALTATS EDUCATIVES | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Vocalies territorials > COPEC-Girona

CONVERSES PEDAGÒGIQUES 2025: UN ESPAI PER ABORDAR LES DESIGUALTATS EDUCATIVES

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > CONVERSES PEDAGÒGIQUES 2025: UN ESPAI PER ABORDAR LES DESIGUALTATS EDUCATIVES


Ahir, 12 de març de 2025, Susagna Riera, membre de la Comissió de Deontologia del COPEC, va participar en la inauguració de les Converses Pedagògiques 2025, amb el tema "Abordatge de les desigaultats educatives des de la mirada e la interseccional" organitzades per la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona

Amb la ponència  INTERSECCIONALITAT DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA, Susagna Riera, va explicar que la interseccionalitat és fonamental per entendre com les identitats socials es superposen i com els diferents sistemes de discriminació (masclisme, racisme, capacitisme, sexisme, lesbofòbia, homofòbia, transfòbia, xenofòbia, edatisme, discriminació per casta, classe social, diversitat funcional física, psíquica i mental, religió, entre d’altres) generen desigualtats. En aquest context, va subratllar que cada persona pot viure aquestes discriminacions de manera única, en funció de les seves pròpies identitats i circumstàncies personals.

Va posar de relleu la importància de considerar les facetes biològiques, socials i culturals quan es tracta de les conceptualitzacions clàssiques d’opressió, que s’entrellacen amb les experiències personals de cada individu. Va destacar que qualsevol dada personal pot convertir-se en un factor de intolerància, ja sigui alimentada pel patriarcat, el racisme o altres formes de discriminació, i que aquestes dinàmiques poden generar tant privilegis com obstacles en funció de l’entorn social i l’estat emocional de cadascú, influint de manera diferencial en la manera en què cada persona viu aquestes desigualtats.

Finalment, va convidar a reflexionar sobre la complexitat de les desigualtats socials i a treballar conjuntament per fomentar una societat més inclusiva i justa per a totes les persones, independentment de les seves característiques individuals o col·lectives.

El Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya participa en les CONVERSES PEDAGÒGIQUES des de la 1a edició del 2007 amb les Tardes Pedagògiques, en la que va participar MONTSE MUSELLES, vocal de COPEC-GIONA del 2006-2010. 



Enguany, l’espai La Mercè i la Casa de la Cultura acollirà les Converses Pedagògiques 2025, una trobada que posarà el focus en l’educació com a eina per combatre les desigualtats des d’una perspectiva interseccional.

Les Jornades se celebraran els dies 12 i 19 de març i comptarà amb la participació d’expertes en diversos àmbits. Des del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, inaugurarem les Converses Pedagògiques d’enguany representats per Susagna Riera, membre de la Comissió de Deontologia del COPEC.

El dia 12 de març s’obrirà amb una dinàmica de coneixença, seguida d’una ponència sobre interseccionalitat a càrrec de la professora Eila Prats. També la conferència "La Pedagogia com a Eina d’Empoderament i Suport a Persones amb Discapacitat", a càrrec del pedagog Pau Basart.

En la segona jornada, el dia 19 de març, es presentaran les ponències "Principios para descolonizar las prácticas pedagógicas", de Patricia Barleycorn i "Gènere, interseccionalitat i interculturalitat a través d’eines teatrals", conduïda per Nara Buchaca i Angel Cristi.

Les Converses Pedagògiques 2025 es configuren com una oportunitat per aprofundir en la pedagogia com a motor de canvi i transformació social.

CONSULTA EL PROGRAMA DE LES CONVERSES PEDAGÒGIQUES 2025


Data de publicació: 13/3/2025