INICI > Recerca i Comissions > GR Mediació
El COPEC patrocinador del I Congrés de Mediació
Els dies 10 i 11 de març d’enguany es va portar a terme a Sabadell, a l’Auditori de l’Espai Cultura i Fundació Sabadell 1859, el I Congrés Estatal Interprofessional de Mediació, organitzat pel Consell de l’Advogacia Catalana (CICAC), i del qual el Col·legi de Pedagogs de Catalunya ha estat un dels patrocinadors.
El dijous dia 10, en Joan Gamero, coordinador del Grup de Treball de Mediació del Col·legi, va desenvolupar el taller anomenat “La mediació en l’àmbit escolar”. Com a expert i director d’un col·legi on es porta a terme la mediació, va mostrar el marc legislatiu que ha permès que la mediació entrés a les escoles a Catalunya, analitzant posteriorment quins són els factors i els elements que intervenen per tal que formi part del programa educatiu, en el qual estigui implicada tota l’escola.
Tenint com a base l’educació emocional, la mediació no és un element que aparegui de forma intermitent i aïllada en el centre, sinó que és desenvolupa en el marc de la cultura de la pau, del llenguatge no violent, de l’autoconeixement i del reconeixement dels altres.
També es va treballar en quins supòsits podria intervenir un mediador extern, que normalment hauria d’estar connectat amb l’entorn de l’escola i el barri o la ciutat, pel que els professionals mediadors més idonis serien els dels serveis municipals de mediació.
Per altra banda, en Josep Armengol, Responsable de Mediació del COPEC, va portar a terme el divendres dia 11 el taller “La mediació ciutadana i comunitària: experiències en mediació y gestió alternativa de conflictes en l’àmbit municipal”. Partint de la seva agenda de treball com a mediador d’un servei de mediació municipal, va anar mostrant la tipologia de conflictes que es treballen des de l’àmbit local, les mediacions que es porten a terme, així com en les estratègies de treball en xarxa en la diagnosi i la gestió dels conflictes. Davant d’altres models de mediació, va defensar la mediació ciutadana i comunitària que es porta a terme a Catalunya, especialment a la província de Barcelona amb el suport de la Diputació (programa que enguany compleix els 10 anys), tant pels seus resultats com per la proximitat amb la gent i el conflicte, i el que suposa estendre la cultura d ela mediació i la gestió dialogada dels conflictes.
També va proposar -com ja va fent fa temps el COPEC- la creació a Catalunya d’un Institut de la Mediació, existent en altres països, i que hauria de portar a terme l’impuls definitiu de la mediació al nostre país.
Volem felicitar des del COPEC als organitzadors, que han permès mostrar un mosaic més apropat a la realitat de la mediació, des de diferents òptiques i experiències. Ens tornarem a trobar d’aquí a dos anys.
Data de publicació: 8/4/2016