INICI > El COPEC > La veu del COPEC
QUE ÉS ORIENTACIÓ EDUCATIVA I QUÈ ACCIÓ TUTORIAL?

DIFERENCIACIÓ ENTRE ORIENTACIÓ EDUCATIVA I ACCIÓ TUTORIAL (1)
ADREÇAT A LA SUBDIRECTORA GENERAL D’ORIENTACIÓ, PARTICIPACIÓ I BENESTAR DE L’ALUMNAT
PRESENTACIÓ
Com a representants del col·lectiu de pedagogs/gues expressem la nostra preocupació en relació amb els rols i funcions del tutor/a i de l’orientador/a a l’educació primària. Considerem que aquests dos perfils professionals tenen un paper fonamental en l’acompanyament de l’alumnat, però en els darrers temps hem detectat una manca de claredat en la definició de les seves responsabilitats, la qual cosa pot afectar negativament la qualitat educativa i el benestar dels infants.
El tutor/a exerceix una funció essencial en el seguiment acadèmic i personal dels alumnes, però sovint es troba sobrecarregat de tasques administratives i acadèmiques que poden dificultar l’atenció personalitzada a l’alumnat. Al mateix temps, l’orientador/a, que hauria de jugar un paper clau en la detecció i intervenció en dificultats d’aprenentatge, suport emocional i assessorament a docents i famílies, es troba amb limitacions de recursos i temps per poder exercir aquestes funcions de manera efectiva.
És per això que hem volgut compartir les nostres consideracions al voltant dels rols d’aquestes dues figures imprescindibles en l’actual sistema educatiu, posant-nos a la disposició de la Subdirecció General d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat, per a poder comentar-lo i ampliar-lo.
Un document fet des del nostre compromís per a la contribuir en la millora del sistema educatiu.
L’ORIENTACIÓ EDUCATIVA I L’ACCIÓ TUTORIAL
La LOMLOE estableix entre els seus principis l’orientació educativa i professional de l’alumnat com a mitjà necessari per aconseguir una formació personalitzada que propiciï una educació integral. Així situa l’orientació com un principi fonamental per a garantir la inclusió i l’atenció educativa a la vegada que incorpora la perspectiva de gènere en tot el procés.
A l’igual que altres legislacions d’àmbit europeu, la llei indica que l’orientació és un dret de tot l’alumnat i una intervenció fonamental per a fer realitat el principi d’equitat en l’educació.
En les etapes primerenques, Educació Infantil i Primària, l’objectiu fonamental de l’Orientació Educativa és prevenir i anticipar desajustos en el procés educatiu de l’alumnat, potenciar l’autoconeixement i dotar-lo de recursos que li faciliti el recorregut acadèmic.
Com és conegut són diferents els models d’Orientació Educativa existents però en l’actualitat la LOMLOE ha apostat per “un model de serveis actuant per programes”, segons Olmos (2020). Seguint a Olmos aquest model emergent basa l’Orientació Educativa en tres nivells d’assessorament intern (nivells 1 i 2) i extern (nivell 3):
- La Tutoria, com a primer nivell d’intervenció en l’aula i destinada al grup classe i a l’atenció personalitzada i individualitzada.
- El Departament d’Orientació seria el segon nivell d‘intervenció en el centre escolar amb una funció principalment diagnòstica i d’intervenció.
- Els Equips Pedagògics o Psicopedagògics de suport conformarien el tercer nivell i serien unitats d’acció indirecta o dit d’una altra manera són l’assessorament extern.
La Tutoria és la responsabilitat específica de cada tutor/a en relació amb el grup i en relació amb cada alumne o alumna, el tutor/a és o ha de ser el company de viatge de l’alumnat i sovint esdevenir-ne el seu referent.
La Tutoria es considera un subconjunt de l’Orientació. Es concreta la labor d’Orientació en una atenció personalitzada a cada alumne/a anomenada Acció Tutorial.
El tutor/a necessita adquirir un ampli coneixement de cada alumne/a: qualitats, limitacions, defectes, ambient familiar, amics i demés. Per fer aquesta tasca li cal assegurar una comunicació fluïda, periòdica, en la que l’alumnat pugui dipositar la seva confiança i saber que pot comptar amb el seu tutor/a perquè l’escoltarà i l’ajudarà a dibuixar la seva trajectòria personal en funció de la seva manera de ser i les seves circumstàncies. Això només es pot aconseguir a través d’entrevistes personals, on el tutor/a ha de desenvolupar la seva escolta empàtica sense prejudicis per guanyar la confiança de l’alumnat i poder treballar amb ell. Si l’alumnat sap que compta amb el tutor/a i que hi pot recórrer sempre que li sigui necessari perquè no se sentirà jutjat sinó acompanyat, el grau de motivació i compromís de l’alumnat així com del tutor/a es multipliquen exponencialment.
D’altra banda no és menys important tenir en compte la família. El paper de la família en la societat actual és ampli i integrador, és en les famílies on recau la responsabilitat primordial de l’educació i socialització dels infants, així com transmetre els valors de ciutadania i pertinença a una societat. És la família qui proporciona la primera atenció i suport material i immaterial als seus membres. Així doncs, un tutor/a ha d’estar en contacte amb la família per fer el seguiment del projecte vital de l’infant. Aquest seguiment continuat fa perdre la por a les famílies que en moltes ocasions només són avisades quan hi ha problemes. D’altra banda si la família troba suport en el tutor/a la col·laboració mútua ajuda al benestar i projecció vital de l’alumnat.
Les principals funcions dels tutors/tutores, són:
- Treballar els procediments de treball conjuntament amb les famílies per a la coordinació i seguiment tant del procés d’aprenentatge com dels aspectes de desenvolupament personal, d’orientació educativa i de convivència i cooperació de l’alumnat.
- Vetllar pel desenvolupament personal de l’alumnat i per l’assoliment progressiu de les competències bàsiques.
- Assessorar l’alumnat pel que fa als hàbits i tècniques d’estudi
- Coordinar-se amb altres mestres que atenen un mateix alumnat, per tal d’elaborar i adaptar el currículum a les seves necessitats i característiques sota la supervisió de l’orientador/a educatiu/va.
- Avaluar a l’alumnat, d’acord amb la normativa establerta i amb el Projecte Educatiu del Centre, i adoptar les corresponents decisions de promoció.
- Fer el seguiment global de l’alumnat i establir les mesures necessàries per a la millora de l’aprenentatge, d’acord amb el Projecte Educatiu del Centre.
Mentre que el tutor/a treballa diàriament amb els alumnes i se centra en la seva evolució acadèmica i personal dins de l’aula, l’orientador/a educatiu/va fa una tasca més global i especialitzada, donant suport tant als docents com a les famílies i treballant amb casos concrets que requereixen una intervenció específica.
Les funcions dels professionals de l’especialitat de l’Orientació Educativa (pedagogs/gues, psicopedagogs/gues i psicòlegs/gues) en relació amb l’orientació són: Assessorament (de mestres en l’atenció i elaboració de PI, Coordinació de la CAEI, diagnòstic,..), Coordinació en l’elaboració del Pla d’Acció Tutorial, i avaluacióamb tot el que això implica.
A Educació Infantil, l’orientador/a fa l’assessorament als processos de centre, per una part la revisió de les activitats (continguts i activitats proposades) portades a terme per adequar-les a les diferents edats i necessitats de cada grup i l’organització. I, a partir del 2n cicle d’Infantil, cal valora l’inici a la lectoescriptura, processos del llenguatge i dificultats d’aprenentatge. A més del cribratge, cal aportar els plans de millora necessaris.
CONSIDERACIONS FINALS
Cal tenir en compte el valor educatiu i la importància que té la tutoria individual per a l’alumnat tant de Secundària però especialment de Primària. Tan de bo el mestre/a es pogués dedicar a atendre d’aquesta manera cada un del seus alumnes, segur que el recolzament i coneixement de l’alumnat ajudaria a la millora de resultats i per tant revertiria en la salut emocional del nostre alumnat. Com sempre hi ha un “però” i és que al tutor/a se l’ha de formar, ¿qui prepara actualment als mestres per dialogar amb cada alumne/a? ¿qui li explica com enfocar una entrevista amb famílies? I, evidentment ha d’haver una dedicació de temps, dedicació i recursos i aquí hi ha molt per fer!.
Deixem fer al mestre/a de Tutor/a amb els seves funcions i al pedagog/a-psicopedagog/a d’Orientador/a Educatiu/va a Primària i Infantil de manera que sigui una tasca en xarxa profunda i enriquidora.
M. Victòria Gómez Serés (2)
Presidenta
Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya
22 de març de 2025
(2) Elaboració del document: M. Victòria Gómez Serés, presidenta del COPEC
Correcció i maquetació: Rosa Rodríguez Gascons, secretària del COPEC
Validat per la Junta de Govern el 22/03/2025
Data de publicació: 26/3/2025