Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com LA VEU DE PEDAGOGUES QUE TREBALLEN EN L’ÀMBIT DE LES ORGANITZACIONS | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Vocalies professionals > Vocalia Pedagogia Laboral i d´Empresa

LA VEU DE PEDAGOGUES QUE TREBALLEN EN L’ÀMBIT DE LES ORGANITZACIONS

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > LA VEU DE PEDAGOGUES QUE TREBALLEN EN L’ÀMBIT DE LES ORGANITZACIONS

“EL PAPER DE LA PEDAGOGIA EN LES ORGANITZACIONS LABORALS: CLAU PER A LA TRANSFORMACIÓ I EL BENESTAR 

Aquest article recull la veu de pedagogues que treballen desenvolupant funcions relacionades amb la gestió dels recursos humans d’una organització, tant des de la vessant dels perfils professionals, de plans de formació, de retenció del talent o del benestar de les persones, d’entre altres. 

Quin és el valor afegit que aporta una pedagoga a l’organització? 

Les pedagogues i els pedagogs a les organitzacions laborals aporten un enfocament integral basat en el desenvolupament humà. Aquest valor es manifesta a través de la capacitat d’anticipar necessitats formatives, identificar talents i fomentar un clima de confiança i col·laboració. Des d’una perspectiva pedagògica, el lideratge implica no només motivar sinó també donar exemple, creant entorns on cada membre de l’equip se senti valorat i compromès amb els seus objectius professionals i personals.

 Quina és la contribució de la pedagogia en la transformació de la cultura organitzativa i en el desenvolupament del talent? 

La transformació cultural requereix temps, però el paper pedagògic és essencial per guiar aquesta evolució. Treballar la confiança, la comunicació clara i la gestió del coneixement permeten fomentar una cultura on les persones comparteixin coneixements i aprenguin dels errors. A més, les pedagogues utilitzen metodologies actives per potenciar les fortaleses dels equips i convertir les debilitats en oportunitats de creixement. Així, es promou un desenvolupament holístic del talent, integrant tant competències tècniques com habilitats emocionals i col·laboratives. 

El paper del professional de la pedagogia en la gestió del canvi i la implementació de la innovació? 

La pedagogia juga un paper en la gestió del canvi i la innovació, ja que facilita els processos d’aprenentatge necessaris per adaptar-se als nous desafiaments. Les pedagogues i pedagogs acompanyen als equips a través de les transicions, creant espais de confiança on les persones puguin explorar, equivocar-se i créixer. Això implica no només formar en noves habilitats, sinó també treballar amb les resistències i pors que el canvi genera. Aquesta tasca es realitza a través d’una comunicació transparent i d’una formació alineada amb els valors i objectius de l’organització 

Com millorar el desenvolupament de les persones i retenció del talent clau?

La clau per millorar el desenvolupaments dels integrants d’una organització es integrar una cultura d’aprenentatge àgil capaç de nodrir el creixements professional continu, per mantenir l’organització alineada amb les demandes canviant aquest entorn BANI (1) del mercats. 

La mirada pedagògica a les organització treballa perquè els aprenentatges estiguin alineats amb els interessos i reptes de la plantilla i quan això passa hi ha una experiència rellevant, aplicable i transformadora capaç de tancar la bretxa del talent i reforçar el compromís de les persones que treballen en l’organització, fent que se sentis valorades i empoderades. 

Un altre aspecte és la convivència inter-generacional, Cal per a què tothom se senti part d’un tot, S’ha de mantenir un diàleg honest, obert, constructiu, des del reconeixement a l’especificitat de cada grup generacional i que posi en valor la seva aportació diferencial. No pas per comparar, sinó per complementar i integrar. 

No ens podem permetre perdre les aportacions de cap franja generacional, ni que es girin l’esquena les unes a les altres. Cal una política proactiva de contrast multi-generacional que permeti a cada grup sortir de la seva bombolla, per a l’enriquiment competencial comú, el benestar emocional de tothom i la viabilitat de l’empresa.  

El benestar de les persones ha de convertir-se en un imperatiu estratègic, vinculat al propòsit i avantatge competitiu de cada empresa. Cal tenir en compte tant la dimensió de la persona i la seva capacitat d’aprendre per desenvolupar-se  com  la dimensió organitzativa, on els reptes estratègics i el reconeixement dels diferents motors generacionals juguen un paper fonamental. 

L’èxit està en aquest encaix i equilibri. On la intervenció pedagògica juga un rol clau.  


Vocalia de Pedagogia Laboral i Empresa (2)
Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya


(1) BANI: Brittle, Anxious, Nonlinear e Incomprehensible (fràgil, ansiós, no lineal i incomprensible) 

(2) Article elaborat per la COMISSIÓ DE PEDAGOGIA LABORAL I EMPRESA, amb el lideratge de ÀNGELS ROGER TOMÀS, Vocal de Pedagogia Social, i la participació dels membres de la Comissió:

  • ÀNGELS ROGER, pedagoga, vocal de Pedagogia Laboral i Empresa, Directora de Recursos Humans en el sector químic
  • AURORA LÓPEZ, pedagoga, tècnica de formació al Departament RRHH Administració Pública
  • MARTA OLLÈ, pedagoga, Consultora i Disseny d’accions formatives i d’experiències d’aprenentatge.
  • SILVIA PONT, pedagoga, responsable de Formació empresa sector automoció de Barcelona
  • SIRA RODRÍGUEZ, pedagoga, fundadora i directora consultoria de Formació
  • SUSANA MARTÍNEZ, pedagoga, tècnica orientació i formació en l’Administració Púbica


Data de publicació: 14/3/2025