Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com JORNADA ´EXPERIÈNCIES QUE CONNECTEN EL TERRITORI´ DE LA XARXA EDUCACIÓ 360 A TARRAGONA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Vocalies territorials > COPEC-Tarragona

JORNADA "EXPERIÈNCIES QUE CONNECTEN EL TERRITORI" DE LA XARXA EDUCACIÓ 360 A TARRAGONA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > JORNADA "EXPERIÈNCIES QUE CONNECTEN EL TERRITORI" DE LA XARXA EDUCACIÓ 360 A TARRAGONA

Uns 90 professionals del món educatiu escolar, ajuntaments i entitats han participat a la Jornada d’Educació 360 sota el lema "Educació a Temps Complet", celebrada a Tarragona, amb l’objectiu de compartir experiències educatives 360 que es desenvolupen al Camp de Tarragona ahir 28 de gener.

La jornada va començar amb la benvinguda de la Sra. Marta Domènech, coordinadora de l’Aliança Educació 360, que va obrir l’esdeveniment. La Sra. Raquel Barbier, coordinadora de la Xarxa Educació 360 al Camp de Tarragona, va iniciar la primera taula de debat, on el periodista Carlos Domènech va moderar una sèrie d’experiències educatives innovadores.

A la primera taula, els ponents van compartir projectes transformadors destinats a proporcionar noves oportunitats educatives. Mònica Boladeres va presentar el projecte “Rubikids”, que utilitza el cub de Rubik per ensenyar matemàtiques d’una manera creativa. Laura Balcells, tècnica de l’ESSpurna, va parlar sobre la creació de cooperatives d’alumnes a les escoles, un projecte que actualment compta amb 113 cooperatives a Catalunya i 13 a Tarragona, amb la participació de 220 alumnes. Per la seva banda, Toni Garcia de l’Associació Perifèria Creativa va destacar la importància de la memòria històrica i com es pot transmetre a través de les generacions, implicant persones grans del nostre entorn. Finalment, Jose Rey Cano, delegat a Tarragona del MMACA (Museu de les Matemàtiques de Catalunya), va convidar a tots els assistents a participar en les activitats matemàtiques de la ciutat per recuperar la confiança en aquesta disciplina. Els projectes presentats van demostrar ser èxit dins de les comunitats educatives, amb una forta implicació territorial i col·laborativa.

Després d’una breu pausa, es va donar pas a la segona taula, centrada en donar resposta a les necessitats educatives dels infants. Fernando Martos, director de l’escola Mossèn Ramon Bergadà de Constantí, i Laia Espina, educadora social de l’escola Centelles, van compartir l’evolució del projecte "Emociona’t", dissenyat per treballar les emocions dels infants a través dels contes, un projecte que també s’ha estès a les famílies. Jordi Hernández, responsable del projecte Ludoforta, va exposar com el joc de taula, especialment a l’escola i entre grups educatius de la ciutat, pot ajudar a fomentar la comunicació en català i la inclusió. Finalment, Sergi Roig, creador de Vincdebosc, va presentar jocs de fusta de grans dimensions que afavoreixen la construcció col·laborativa i el treball en equip.

La cloenda de la jornada va estar a càrrec de M. Concepció Torres, presidenta de la Comissió de Deontologia i representant del COPEC a les reunions d’Educació 360 al Camp de Tarragona, que va resumir les idees clau de la jornada, destacant com cada projecte actua com un "focus" de transformació mitjançant la col·laboració, la implicació i la comunicació emocional. Es va recalcar la importància del joc com a eina educativa i la necessitat de "pauses" per poder avançar en la construcció d’una cultura educativa que abraci totes les comunitats.

Amb un toc d’humor, també es va fer un recordatori a Francesco Tonucci, que sovint destaca com la pedagogia dels aprenentatges pot influir positivament en el desenvolupament educatiu.

Aquesta jornada va ser una mostra de la riquesa d’iniciatives educatives al territori, amb un clar compromís per transformar l’educació a través de l’innovació, la implicació comunitària i la connexió emocional.


PROGRAMA - INSCRIPCIONS

El proper 28 de gener, la Xarxa d’Educació 360 du a terme la Jornada "Experiències que connecten el territori" a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, que comptarà amb diverses taules d’experiències sobre la transformació d’oportunitats educatives en el territori, amb l’objectiu d’identificar reptes i solucions per combatre les desigualtats educatives tant dins com fora de l’escola.

Durant l’acte, es compartiran experiències de projectes innovadors com Rubikids, les Cooperatives d’alumnes a les aules, i el projecte extraescolar "Emociona’t" de l’Ajuntament de Constantí, entre d’altres. La jornada serà un espai per reflexionar sobre la importància de la col·laboració entre centres educatius, ajuntaments i entitats per aconseguir una educació més inclusiva i equitativa.

El COPEC forma part del Grup Motor de la Xarxa d’Educació 360 del Camp de Tarragona representats per M. Concepció Torres, presidenta de la Comissió de Deontologia del COPEC, qui farà la cloenda de la jornada.

PROGRAMA - INSCRIPCIONS

Data de publicació: 29/1/2025