INICI > Generació coneixement > Parlem de Pedagogia
R. RODRIGUEZ "I ELS DRETS DELS INFANTS EN ZONES DE GUERRA?" A PARLEM DE PEDAGOGIA
Rosa Rodríguez Gascons (1)
Col·legiada, 160
Barcelona, 20 de novembre de 2024
El 20 de Novembre de 1989, en les Nacions Unides s’aprova la CONVENCIÓ SOBRE ELS DRETS DE L’INFANT (2), una convenció que hi diu:
“Article 28.1 En els conflictes armats que afectin un infant, els Estats membres es comprometen a respectar i vetllar perquè es respectin les normes de la legislació internacional humanitària que li sigui aplicable.”
Convenció ratificada, al llarg dels 35 anys d’existència, per 196 països (3). Amb un Consell de Seguiment que el 2000, va aprovar el Protocol de la Convenció (4) relacionat amb infants en conflictes armats.
I, tanmateix, durant aquests anys de tractat, s’han produït innumerables conflictes armats arreu del món, sense que en cap dels països en conflicte, o per part dels països que donen suport a uns o altres, adoptessin mesures per a la protecció de la infància i l’adolescència.
Dels conflictes més recents que estem sent espectadors, està la invasió d’Ucraïna el 2022, que ens va impactar produint una onada de solidaritat arreu d’Europa per acollir als infants i adolescents. Però no es va poder acollir i protegir a tots i a la majoria continuen patint privacions i perill.
L’altra conflicte que horroritza al món és el de la franja de Gaza, on des de fa un any i sense treva s’està vulnerant els drets dels infants, sense que els tractats internacionals actuïn per a protegir i defensar aquests nens i nenes i adolescents que moren o viuen atemorits, que estan desemparats i passen privacions de menjar i refugi. Fent cas omís del que diu la Convenció:
“Article 6.1. Els Estats membres reconeixen que tot infant té el dret intrínsec a la vida. 2. Els Estats membres han d’assegurar al màxim possible la supervivència i el desenvolupament de l’infant. “
Un tractat, àmpliament acceptat pels Estats, sense que s’hi despleguin mesures per pal·liar la vulneració dels drets dels infants i adolescents arreu del món. Estem davant d’una Convenció fallida!
Uns drets que només apliquen els Estats que ho han ratificat dins dels seus límits sòcio-polítics, però que no ajuden a rescatar, protegir i garantir els drets dels infants i adolescents víctimes dels conflictes armats.
Cal una gran reflexió al voltant dels Drets dels Infants i Adolescents per a què es vetlli pels Drets dels Infants, més enllà dels països, cal un consens global i real per actuar i garantir, com diu la Convenció, per a què els nens i nenes puguin desenvolupar-se harmònicament, garantint-los protecció, benestar social, dret a l’educació i, sobretot, dret a viure en un entorn segur.
En el Dia dels Drets dels Infants, el Col·legi Oficial de Pedagogia, compromès amb la pedagogia com a motor de canvi a través de l’educació, insta a assolir un gran compromís social arreu del mon, per a garantir els Drets dels Infants, sigui quina sigui la seva cultura, creença, origen, situació sociopolítica on resideixi.
2 Convención sobre los Derechos del Niño. 20 noviembre 1989. https://www.ohchr.org/es/instruments-mechanisms/instruments/convention-rights-child [Consulta 19/11/2024]
3 Human Rights Indicators Work. Consulta dels països que han ratificat la Convenció dels Drets dels Infants https://indicators.ohchr.org/ [Consulta 19/11/2024]
4 Protocolo facultativo de la Convención sobre los Derechos del Niño relativo a la participación de niños en los conflictos armados. 25 mayo 2000. https://www.ohchr.org/es/instruments-mechanisms/instruments/optional-protocol-convention-rights-child-involvement-children [Consulta 19/11/2024]
Data de publicació: 20/11/2024