Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PARTICIPEM A LA XXVI JORNADA DE MEDIACIÓ I CONFLICTE, DIÀLEG PER LA CONVIVÈNCIA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Mediació

PARTICIPEM A LA XXVI JORNADA DE MEDIACIÓ I CONFLICTE, DIÀLEG PER LA CONVIVÈNCIA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > PARTICIPEM A LA XXVI JORNADA DE MEDIACIÓ I CONFLICTE, DIÀLEG PER LA CONVIVÈNCIA

El passat 28 de juny, el Col·legi de Doctors i Llicenciats va acollir la XXVI Jornada de Mediació, organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme i la Universitat de Barcelona. La jornada, sota el títol "Mediació i Conflicte: Diàleg per la Convivència", va posar en relleu la importància de la mediació en l’entorn escolar amb la participació de Joan Gamero, pedagog, mediador i Coordinador del Grup de Recerca de Mediació del COPEC, que va compartir taula amb Mariona Garriga, mediadora i creadora d’Els Petits Mediadors.

Durant la ponència de Joan Gamero a la Taula 5 sobre Mediació Educativa, destaquem les següents conclusions:
  1. Distinció entre Mediació Escolar i Mediació Educativa: importància de conèixer l’àmbit d’aplicació i els col·lectius implicats en els processos de mediació, permetent adaptar les estratègies segons les necessitats específiques de cada situació.
  2. Eina per a Resolució de Conflictes: La mediació es presenta com una eina clau per resoldre conflictes, tant interns com externs als centres educatius. No obstant això, en casos de conflictes greus com bullying, violència o suplantació d’identitats, no sempre és recomanable iniciar mediacions. En aquests casos, es poden integrar eines mediadores en algun moment del procés per contribuir a la resolució.
  3. Cultura de la Pau en la Comunitat Educativa: És crucial que tota la comunitat educativa reconegui la necessitat de desenvolupar eines de resolució de conflictes dialogades, promovent la cultura de la pau. 
  4. Realitats Canviants a les Escoles: Les escoles actuals es troben immerses en un context de valors i influències en constant canvi, sovint influenciades per factors com els grups de WhatsApp de pares i mares, les xarxes socials i l’ús de pantalles per part dels infants. Davant d’aquesta realitat, es fa imprescindible apostar per la comunicació i l’ús d’eines de mediació com a part integrant de les normes de convivència de cada escola.
La ponència va posar èmfasi en la necessitat d’adaptar la mediació a les noves realitats de les escoles, promovent la comunicació efectiva i la resolució pacífica de conflictes. Aquesta aposta per la mediació dins del marc de la convivència escolar es presenta com una eina essencial per afrontar els desafiaments actuals i futurs en l’àmbit educatiu.

La XXVI Jornada de Mediació va concloure amb la ponència de Carme Panchón, pedagoga, mediadora i membre de la Comissió de Deontologia del COPEC, que va destacar la importància de la mediació com a eina de diàleg i convivència no només a les escoles, sinó també en l’àmbit comunitari i familiar, transformant els conflictes en oportunitats de creixement i aprenentatge.

Data de publicació: 2/7/2024