INICI > El COPEC > La veu del COPEC
AVANTPROJECTE DE LLEI DE COMPOSICIÓ DEL CONSELL D’EDUCACIÓ DE CATALUNYA
PRESENTACIÓ
La revisió del Consell Escolar de Catalunya era quelcom molt esperat pel Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC).
Des de la creació del COPEC, el 2002, aquest Col·legi te demanada l’entrada més que legítima al Consell Escolar de Catalunya, una demanda sostinguda en el temps que ha fet davant dels Consellers i Conselleres que han ostentat la responsabilitat del Departament d’Educació i dels presidents i presidentes del Consell Escolar de Catalunya.
Ens hem pogut reunir i fer la demanda personalment amb el Sr. Pere Darder el 2007, amb el Sr. Ferran Ruiz el 2014, i posteriorment amb el Sr. Lluís Font, el 2016, amb una entrevista pendent demanada el 2018 a la presidenta actual del CEC, Sra. Anna Simó.
Tant al Sr. Ruiz com al Sr. Font vam tenir ocasió de lliurar el document “PERQUÈ EL COL·LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA HAURIA DE FORMAR PART DEL CONSELL ESCOLAR DE CATALUNYA” *, on dèiem que:
“(…) estar la voluntat d’aportar la vàlua del Col·legi de Pedagogs a totes aquelles Institucions educatives que, com a entitat pedagògica que representem un gran col·lectiu il·lusionat i disposat a treballar pel fet educatiu, és coherent que hi formem part.”
Tot i no no formar-hi part, el COPEC, ha participat en el Consell Escolar de Catalunya en aquells espais que ha tingut oportunitat, com les Jornades de Reflexió del CEC ** i el projecte ARA ÉS DEMÀ ***, liderat el CEC, en el que el COPEC hi va participar amb profundes reflexions i propostes sobre el Sistema Educatiu i la necessitat del paper fonamental pedagog/a en la transformació que el projecte posada sobre la taula.
És per això que expressem la nostra satisfacció per aquesta consulta pública sobre “avantprojecte de llei de Composició del Consell d’Educació de Catalunya (CEC)”, amb el que estem molt d’acord.
I, tot i que ja ho hem fet, aprofitem per demanar, altra cop, la incorporació del COL·LEGI OFICIAL DE PEDAGOGIA DE CATALUNYA al CEC.
Adequació de la denominació i de la representació de la comunitat educativa en l’actual composició del CEC.
El canvi de denominació proposat és molt encertat en quant a què abasta l’educació en el seu sentit més ampli, tant dins com fora de l’escola, abordant de forma integral l’educació dels infants i adolescents, atès que com tots sabem el fet educatiu es dona arreu on es desenvolupa l’infant i el jove: l’escola –dins i fora de l’horari lectiu-, en la família, en el lleure i activitats extraescolars, en la comunitat...
Durada des nomenaments
Al Consell els que han de formar-hi part són les entitats de la Comunitat Educativa, tant públiques com privades. I són les entitats les qui proposaran les seves representant al Consell. La durada de la representació de les persones delegades per les entitats hauria de ser de 4 anys, i hauria de ser l’entitat qui torni a proposar la mateixa persona o bé tingui la possibilitat de proposar-ne una altra.
Esperem que, aquest cop, la nostra petició d’incorporació al CEC es faci realitat i que puguem contribuir, en aquest Consell, per una educació al nostre país, equitativa, inclusiva i de qualitat, tant dins com fora de l’escola.
Presidenta
Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya
12 d’abril de 2021
** Aportació Institucional a les XXIV Jornades de CONSESCAT https://www.pedagogs.cat/reg/ca/2131
Jornada de Reflexió a Lleida https://www.pedagogs.cat/reg/ca/1739
*** APORTACIÓ INSTITUCIONAL AL DEBAT “ARA ÉS DEMÀ” https://www.pedagogs.cat/reg/ca/3381
Data de publicació: 12/4/2021