Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ´IMMERSIÓ CULTURAL A XAUEN´, M. CONCEPCIÓ TORRES, RÀDIO TARRAGONA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Comunicació > Ràdio

"IMMERSIÓ CULTURAL A XAUEN", M. CONCEPCIÓ TORRES, RÀDIO TARRAGONA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > "IMMERSIÓ CULTURAL A XAUEN", M. CONCEPCIÓ TORRES, RÀDIO TARRAGONA


RÀDIO TARRAGONA - PROGRAMA "TOTHOM" - 03/04/2023

"IMMSERIÓ CULTURAL A XAUEN" 

M. Concepció Torres, doctora en pedagogia i presidenta de la Comissió de Pedagogia del COPEC.

"L’Associació Eccit es va posar en contacte amb mi per explicar-me qui eren i que estaven fent i arrel d’això vam pensar que podria haver la possibilitat de signar conveni amb la Universitat Rovira i Virgili i també pels estudiants de pràctiques que poguessin col·laborar en l’entitat per ampliar horitzons, sobretot pel grau de pedagogia per aquesta amplitud de camp professionals. L’any passat, al mes de juliol, ens vam animar a fer el primer viatge a Xauen i vaig viure la primera experiència com a molt positiva, i vaig creure que seria molt bona oportunitat pels estudiants de tercer de pedagogia i fer una immersió en un àmbit cultural ple d’estereotips que de vegades els mitjans de comunicació no ajuden a trencar-los".

"Ho vam parlar amb les estudiants, preguntant si algú tenia ganes de participar en aquest projecte per tirar-lo endavant. Sempre tenim por a les coses que no coneixem, i quan ho coneixes, t’ajuda a perdre aquesta por".

"Si volem la inclusió, aquesta ha de ser total. La gent se sent inclosa quan tu entens a l’altra persona i l’altra t’entén a tu. A l’inici del viatge, sobretot els nois, et saludaven. Jo els hi deia a les alumnes que contestessin, que no passava res. Un cop haguem tornat d’aquest viatge, moltes anirem a la verduleria del costat de casa, moltes dutes per personal àrab, i els hi podrem preguntar d’on són i el viatge que hem fet. En definitiva, l’objectiu era trencar barreres i endinsar-nos a una nova cultura".

"Allà, a les escoles i instituts, trobem dones professores, inclòs d’Educació Física que van amb el xandall, nens i nenes que van amb roba com la que portem aquí, algunes nenes i dones porten mocador, d’altres no... Tenim aquesta lectura, i en veure a persones àrabs aquí a Catalunya, pensem que totes son igual al Marroc, si mirem notícies a la televisió sobre aquesta cultura i/o religió, quasi mai n’hi ha alguna de positiva. Si ens posem en el seu lloc, si fóssim nosaltres els que marxem a un altre país del que tot el que diuen és dolent. Al final, nosaltres mateixos acabem pensant que som dolents i ens amaguem".

"El alumnes de pedagogia de 2n, que l’any que ve faran 3r i que saben que hi hem anat, ja estan a l’espera per veure si ells i elles ho podran fer. Aquest viatge ha estat especial perquè ens han acompanyat la presidenta del COPEC M. Victòria Gómez i la secretària, Rosa Rodríguez, que tenien ganes de viure l’experiència i formar part del viatge".

POTS ESCOLTAR-HO A RÀDIO TARRAGONA (a partir del minut 8:00)

Data de publicació: 3/4/2023