L’Assemblea Mundial de la Salut va instituir el Dia Mundial sense Tabac en 1987 per a cridar l’atenció mundial cap a l’epidèmia de tabaquisme i els seus efectes letals.
Segons l’enquesta realitzada PER SUMASALUT, amb qui col·laborem any rere any amb motiu de la setmana sense fum 2023, el 75,7% dels 2367 enquestats recomanaria mesures educatives per a reduir el consum del tabac.
Malgrat això, el tabac constitueix un perill i una amenaça per al nostre organisme, considerant-se la principal epidèmia previsible en parà metres de salut, i malgrat la informació coneguda, aquest ús no està controlat, la campanya 2023 destaca missatges concrets relacionats amb el control del tabac i fomentar l’observança del Conveni de l’OMS per al Control del Tabac. Enguany amb el lema "Conrea aliments, no tabac"
Mobilitzar als governs perquè posin fi a les subvencions al cultiu de tabac i destinin els recursos estalviats a programes de substitució de cultius que ajudin els agricultors a realitzar la transició i millorin la seguretat alimentà ria i la nutrició;
Conscienciar a les comunitats dedicades al cultiu de tabac sobre els avantatges d’abandonar el tabac i dedicar-se a cultius sostenibles;
Donar suport a la lluita contra la desertificació i la degradació del medi ambient mitjançant la reducció del cultiu de tabac;
Denunciar les maniobres de la indústria per a obstaculitzar el treball orientat a uns mitjans de vida sostenibles.
La variable clau per a mesurar l’èxit de la campanya seria el nombre de governs que es comprometessin a posar fi a les subvencions al cultiu de tabac.
HaurÃem de tractar el tema no des d’un punt de vista sancionador a fumadors, sinó pedagògic, on l’educació en la salut formi part de l’itinerari educatiu des de la famÃlia als centres educatius, per a dotar de capacitat crÃtica i posar l’èmfasi en actituds favorables de la salut.
Fins el 24 d’abril es pot participar en l’ENQUESTA POBLACIONAL per a majors de 14 anys. Amb tota la informació recollida, s’elaborarà l’informe que es farà públic el 31 de maig de 2023.