Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com NDP: CUCOLOGÍA DEL MAESTRO ELISEO | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Institucional

NDP: CUCOLOGÍA DEL MAESTRO ELISEO

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > NDP: CUCOLOGÍA DEL MAESTRO ELISEO
  • Pilar Morral autora del llibre, fa un recorregut històric de gran interès per la PEDAGOGIA: la funció del mestre en tres èpoques sociopolítiques diferents.

  • M. Victòria Gómez presidenta del COPEC, inaugura l’acte amb paral·lelismes pedagògics de la "cucología" del Mestre Eliseo i la realitat dels docents, avui.
  • Xavier Ureta, de la xarxa d’experts COPEC, fa la glossa remarcant hi han tres històries intrínsecament lligades: la del maestro Eliseo, la de l’autora i la dels exalumnes.
Barcelona, 19 de desembre de 2022

En el veïnal ESPAI CALÀBRIA del barri de Sant Antoni de Barcelona, el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya el dissabte 17 de desembre va tancar l’any, amb la presentació del llibre CUCOLOGIA DEL MESTRO ELISEO, la història d’un mestre rural explicada per exalumnes i familiars en l’època d’abans, durant i després de la Segona República, un acte acompanyats per més de 40 assistents que conformaven col·legiats/des, descendents d’exalumnes, amics i familiars. Un acte que es va poder seguir també per streaming.

La presidenta del COPEC, M. Victòria Gómez  doctora en pedagogia i mestra que va prologar el llibre, es va encarregar d’inaugurar  la presentació, fent palesa en què 
"... l’autora ens transporta a una època en la què el mestre gaudia de major prestigi que el que es té en l’actualitat però aquesta consideració o prestigi no depenia tant de  la professió com de la professionalitat del mestre. Ser mestre significava molt, consistia en ser exemple, guia, model no només envers el seu alumnat sinó per al conjunt de la comunitat on exercia. Cal dir també que en aquella època, no es recompensava el seu reconeixement amb un salari d’acord a la importància del seu treball,  potser d’aquí derivi la tan coneguda expressió ’pasar más hambre que un maestro de escuela’.”

El doctor en pedagogia Xavier Ureta de la Xarxa d’Experts del COPEC i autor de l’epíleg, va fer la glossa del llibre i de l’autora citant alhora què diuen altres autors de la metodologia de les històries de vida com a font de coneixement, en paraules seves:  
"... el passat QUE NO penetra en el present, no és un passat històric, sinó simplement passat: El passat del maestro Eliseo SÍ és històric (la placa ho demostra). És una història de vida que marca, que deixa petjada. En l’epíleg diferencio entre vivència i experiència: les experiències són les que ens ’marquen’; les vivències, passen."  
Ureta en relació a l’autora emfatitza que 
"Fa tasca d’hermenèutica: interpreta allò que coneix o que li expliquen: els contextos, la família, els materials, etc. S’identifica amb el seu avi, aboca els eu pensament pedagògic en forma narrativa. Destaca el paper que ha de tenir i no tenia la dona. Molt marcada pel documental ’Mujeres de la República’."

Pilar Morral pedagoga i autora del llibre, en la seva presentació fa un passeig pel procés que va fer a través de la memòria dels testimonis, les estades a Cedemonio (Asturias) i a Fuentespreadas (Zamora) llocs clau del magisteri del Mestre Eliseo. Dos entorns rurals marcats per la convulsió política, que condicionà l’educació i la tasca dels mestre. En el recorregut pel seu magisteri l’autora explica que el Maestro Eliseo: 
"Abans de la II República (en règim dictatorial de Miguel Primo de Rivera) va exercir a Pasajes Ancho (País Basc), del 1923 al 1928, entre d’altres destins desconeguts. Abans i Durant la II República (1931-36) a Cedemonio (Astúrias) del 1928 al 1934. Dos anys abans del règim franquista (1936-75), es va traslladar Fuentespreadas (Zamora), 1934 al 1965, on es jubilaria.". 
Morral, ens parla de la CUCOLOGIA:
"... em deia sovint ’para tratar con niños o alumnos, se ha tener cucología’. És una paraula que ell usava per connotar el saber tractar i potenciar les actituds i aptituds de l’alumne. Es referia a la pedagogia de saber motivar i acompanyar per a què l’alumne s’impliqués en el propi procés d’aprenentatge. La cucología m’evoca la metàfora del cavall i la font (Claxton, 1984: 241p). ’Es pot portar un cavall a beure a la font del coneixement però no es pot obligar a beure d’ella’."

La presidenta conclou l’acte destacant el paper essencial del COPEC en la promoció de la generació de coneixement al voltant de la pedagogia i l’educació i les seves àrees de coneixement, aquesta publicació n’és un exemple. 

___________________________________________________

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CUCOLOGÍA DEL MAESTRO ELISEO"

BARCELONA 17/12/2022 - 12:30H

Acte obert prèvia inscripció a copec.secretaria@pedagogs.cat

Acte de presentació del llibre "Cucología del maestro Eliseo", de Pilar Morral Garcia, Editat pel Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya.

El llibre és una història de vida d’un mestre rural, relatat per exalumnes, en tres marcs històrics diferents.

Adreçat a professionals de l’educació, pares, mares i tutors.

PROGRAMA

12:30 M. Victòria Gómez, presidenta del COPEC
Inauguració i presentació

12:40 Xavier Ureta, membre de la Xarxa d’Experts del COPEC
Glossa del llibre i de l’autora

13:00 Pilar Morral, vocal de Pedagogia Social del COPEC
Presentació llibre CUCOLOGIA DEL MAESTRO ELISEO

13:45 Antoni Navio, vicepresident del COPEC
Cloenda de l’acte

Acte obert prèvia inscripció (aforament limitat): enviar correu a copec.secretaria@pedagogs.cat
També es pot seguir en streaming a través de YouTube. Es precisa prèvia inscripció per adjuntar enllaç de connexió. 

Data de publicació: 19/12/2022