INICI > Recerca i Comissions > GR Pedagogia i Salut
DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2021 "40 ANYS DE RESPOSTES DEL VIH"
El dia 1 de desembre commemorem el DIA MUNDIAL DE LA SIDA, amb l’objectiu de fer costat a tantes i tantes persones que viuen i conviuen amb el virus VIH, aixà com, no oblidar aquelles que van morir a conseqüència d’ell.
Un dia que pretén posar en relleu la necessitat de construir un camà que faciliti la fi de les desigualtats i propagació de la malaltia. Hem de continuar treballant per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. No podem obviar que el camà de la construcció de "Estratègia Mundial contra la Sida 2021-2026 és el Posar fi a les Desigualtats i a la Sida" i la "Declaració PolÃtica sobre la Sida" tenen com a objectiu acabar amb les desigualtats.
Des del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, advoquem per la no discriminació derivada de les diverses adversitats en salut. Conscients que existeixen patologies, disfuncions cròniques o agudes... que poden a nivell social, i fins i tot escolar, ser subjecta a etiquetes contra a nens/as i majors amb conseqüències: emocionals, socials, escolars...
En el Dia Internacional de la Sida des del COPEC considerem que pedagogia i salut han d’anar de la mà per a eradicar els estereotips i els estigmes que per situacions de salut poguessin patir totes les persones. Apostant per la necessitat pedagògica davant una societat plural i dinà mica.
En aquest sentit, el COPEC se suma, un any més, al comunicat conjunt d’entitats públiques i privades compromeses en construir una resposta positiva davant del VIH, enguany amb el lema "40 anys de respostes del VIH".
40 ANYS DE RESPOSTES DEL VIH
L’1 de desembre tornem a commemorar el Dia Mundial de la Sida. Aquest acte simbòlic ens recorda que hem de continuar treballant per sensibilitzar la població i donar suport i atenció a les persones que viuen amb el VIH.
Fa quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 79 milions de persones arreu del món. A Catalunya, actualment hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH.
Durant aquestes quatre dècades, a Catalunya hem progressat en el coneixement de la infecció, hem incorporat noves eines per a la prevenció, s’ha millorat la supervivència i la qualitat de vida d’aquestes persones grà cies als avenços en els tractaments i la infecció pel VIH ha esdevingut una patologia crònica. Això ens ha permès assolir els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per al 2020 (actualment aquestes xifres a
Catalunya són 91-90-93).
Les pandèmies, com la del VIH o de la COVID-19, evidencien les desigualtats, que alhora poden agreujar les situacions d’estigmatització i discriminació. Per eliminar-les, cal continuar treballant tots plegats (societat civil, professionals i gestors), promovent enfocaments centrats en les persones i basats en els drets humans.
Sabent que encara hi ha reptes pendents i coneixent la importà ncia del treball conjunt per abordar la pandèmia del VIH, s’ha creat el nou Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2025 impulsat pel Programa de prevenció, control i atenció al virus de la immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis vÃriques, un full de ruta que recull les propostes de les entitats comunità ries, els professionals, la ciutadania i les administracions catalanes.
En aquest Dia Mundial reforcem el nostre compromÃs per fer front al VIH. Perquè 40 anys de respostes han estat necessaris, però encara no son suficients, comptem amb tots vosaltres per aconseguir eliminar-lo al 2030.
Data de publicació: 1/12/2021