Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PEDAGOGUES REFERENTS: MARIA RÚBIES, MESTRA, PEDAGOGA I POLÍTICA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Pedagogs/gues referents

PEDAGOGUES REFERENTS: MARIA RÚBIES, MESTRA, PEDAGOGA I POLÍTICA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > PEDAGOGUES REFERENTS: MARIA RÚBIES, MESTRA, PEDAGOGA I POLÍTICA

Maria Rúbies i Garrofé (1932-1993) és una personalitat cabdal en la renovació pedagògica a les terres de ponent i al conjunt del país. El seu compromís pels valors educatius i cristians la dugué a desenvolupar la seva activitat en el doble camp de la pedagogia i de la política.

Exercí com a docent en l’institut de la seu d’Urgell i de Lleida, col·laborà amb l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual en fou la primera directora de la seva Escola de Mestres. Al 1973 guanyà la càtedra de l’Escola Universitària de Formació del Professorat de Lleida, de la qual també en fou directora. Fundà una escola (Escola Espiga) el 1967 de caràcter innovador en didàctica i organització escolar. Formà part del nucli fundador del Consell Català d’Ensenyament (1976) i el 1986 fou nomenada la primera presidenta del Consell Escolar de Catalunya.

En el camp polític fou senadora en les primeres eleccions democràtiques (1977) i després diputada al Congrés de Madrid (1979), diputada al Parlament de Catalunya (1984), i regidora a l’Ajuntament de Lleida. La seva vinculació política la tingué amb Convergència Democràtica i amb Convergència i Unió. Al 1988 va deixar la política activa.

La seva especialitat docent eren les matemàtiques de les quals en fou una ferma renovadora – l’anomenada “matemàtica moderna” – en els nivells bàsics del nostre ensenyament. Paral·lelament es preocupà de la formació dels mestres, per la qual demanava una preparació adequada en les matèries objecte d’ensenyament, a més d’una actualització permanent i una preocupació pel saber fonamentat, raonat.

Aquesta faceta de compromís amb els mestres i amb el país la concretà essent una de les fundadores del moviment de Rosa Sensat i les corresponents escoles d’estiu, que després dugué a les terres lleidatanes. L’ús i defensa de la nostra llengua a l’ensenyament l’ajuntava amb la participació democràtica de tots els estaments implicats La seva personalitat amb fortes conviccions morals també la traspassà a la seva actuació professional, on tenia clar que el sistema d’ensenyament no està al servei dels docents sinó a la inversa.

Unes publicacions que ajuden a conèixer la personalitat de la mestra i pedagoga Maria Rúbies són:

 


Data de publicació: 31/3/2021