Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com EL PEDAGOG I POLÍTIC JOSEP PALLACH | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Pedagogs/gues referents

EL PEDAGOG I POLÍTIC JOSEP PALLACH

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > EL PEDAGOG I POLÍTIC JOSEP PALLACH
Josep Pallach i Carolà (1920-1977) és conegut per la seva trajectòria política però alhora fou un pedagog català en el sentit més ampli de la paraula. La seva activitat professional va anar per àmbits diversos del món educatiu. Fou professor de secundària i d’universitat, a Girona i a l’Autònoma de Barcelona, on ensenyà i publicà sobre temàtica història, socio-política, d’orientació professional i de teoria educativa.

En política educativa defensava una escola pública pluralista, compensadora de dificultats, seguint el model francès, on s’havia format i treballat.  L’escola a Catalunya havia de ser una escola catalana i en català, dins d’un estat que aleshores demandava que havia d’esdevenir federal. I per això calia recuperar les tradicions pedagògiques catalanes, especialment les aportacions dels mestres renovadors de principis del segle XX.

Les aportacions pedagògiques d’en J. Pallach cal situar-les en l’inici dels anys 70, amb tot, es pot advertir un clar sentit projectiu als seus plantejaments com, per exemple, la incidència de la tecnologia i els mitjans de comunicació sobre els infants i joves, la necessitat del treball en equip a més de l’aprenentatge personalitzat, el paper de la memòria com a eina desenvolupadora de les capacitats mentals i l’auto-coneixement per part del propi subjecte que aprèn.

Les seves publicacions pedagògiques més destacades són:

  • Les nostres arrels, Perpinyà, 1962
  • El gran problema. Escola i ensenyament per a tots, Perpinyà, 1964.
  • Instituts pilot i reforma de l'ensenyament mitjà. L'experiència francesa, Barcelona, 1971.
  • La explosión educativa. Barcelona, 1973.
  • Els mestres públics i la reforma de l’ensenyament a Catalunya, Barcelona, 1978.

Data de publicació: 18/1/2021