Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com CRISTINA PORTAL ´EL LLEÓ LLUMINÓS´ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Observatori professió > Fons Documental

CRISTINA PORTAL "EL LLEÓ LLUMINÓS"

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > CRISTINA PORTAL "EL LLEÓ LLUMINÓS"

EL LLEÓ LLUMINÓS


Cristina Portal Ruiz (Col. 1303), llicenciada en Pedagogia
ISBN 978-84-09-13708-4

Cristina Portal, col·legiada 1.303, és llicenciada en pedagogia per la Universitat del País Basc i membre activa del Grup de Recerca de Pedagogia i Salut del COPEC. 

El "Lleó lluminós" és un conte per a l'educació afectiva-sexual infantil pensat per a ser explicat des del moment en que la personal comenci a conèixer el seu cos i a nomenar-lo.
Com és possible que un lleó brilli a la foscor? Acompanya als nostres cadells en aquesta aventura i descobriràs un lloc màgic ple de llums que amaga una gran ombre. Prendrem consciència de les nostres parts íntimes i diferenciarem entre els bons secrets i els dolents

OBJECTIUS:

  1. Introduir el concepte de parts íntimes o parts privades.
  2. Diferenciar entre els bons i els mals secrets.
  3. Animar a la infància a revelar quan passi alguna cosa incòmoda respecte a les seves parts íntimes.
  4. Conèixer l'evolució del desenvolupament psicosexual per edats.
  5. Saber com actuar davant una revelació d'abús sexual infantil.

Les estadístiques són alarmants. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que 1 de cada 5 nenes i 1 de cada 13 nens són víctimes de violència sexual, i que això afecta a menors de totes les edats, cultures i classes socials. Generalment es dóna en entorns pròxims i de confiança, és a dir, amb pares, oncles, avis, cosins majors, professorat, sacerdots, veïns o amistats familiars. Comentar també que el 13% dels abusos són comesos per dones.

Estem davant un greu problema de salut pública que, en gran part dels casos, interfereix en l'adequat desenvolupament del menor que ho pateix i repercuteix negativament en el seu estat físic i psicològic. La prevenció està a la mà de totes les persones.

Només el 10% de les víctimes ho revelarà durant la seva infància. Normalment se senten aïllades, creuen que no poden confiar en ningú. Estimen i volen protegir als seus familiars però no saben com reaccionaran davant la notícia. Se senten avergonyides, culpables, corresponsables, amb por a ser castigades i abandonades. Revelar un abús sexual infantil és especialment difícil si l'agressor és algú de la família; en aquestes situacions, una persona anònima pot ajudar-lo a controlar les pors i a triar la millor manera de fer front a la situació. Més val prevenir que curar

Data de publicació: 3/2/2021