Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ´DESCONNECTA’T DE LA CIGARRETA, ENDOLLA’’T A LA VIDA´ XXI SETMANA SENSE FUM 2020 | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca > GR Pedagogia i Salut

"DESCONNECTA’T DE LA CIGARRETA, ENDOLLA’’T A LA VIDA" XXI SETMANA SENSE FUM 2020

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Grups de Recerca > "DESCONNECTA’T DE LA CIGARRETA, ENDOLLA’’T A LA VIDA" XXI SETMANA SENSE FUM 2020


Ja fa anys que el Col·legi de Pedagogs es troba plenament implicat amb la SETMANA SENSE FUM, que organitza el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, conjuntament amb altres col·legis professionals i organitzacions. Aquesta campanya té l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància que té per a la la salut el fet de no iniciar-se en l’hàbit de fumar o de deixar-lo en cas de les persones fumadores. D’aquesta manera totes i tots podrem gaudir d’un ambient lliure de fum. Aquest 2020 el lema de la campanya és: "Desconnecta’t de la cigarreta, endolla’t a la vida!".

Ja hem comentat en anteriors ocasions la importància de la pedagogia per tal d’establir vies de penetració de l’aprenentatge tan important que hi ha darrera d’aquesta iniciativa: que “viure sense fumar” sigui quelcom comprés conceptualment, actitudinalment i com a hàbit consolidat.

Malauradament la situació en què ens trobem actualment ens porta un argument més: l’evidència de la desestabilització de la salut pel tabac porta inequívocament a la conclusió que, en termes generals, una persona no fumadora (ni activa, ni passiva) pot afrontar amb més garanties les amenaces sobrevingudes a la salut com l’anomenada pandèmia del COVID-19.

Però en educació hem de mirar, crec, de propiciar que allò que s’aprengui sigui en positiu. Es tracta de millorar, enfortir-se, fer-se més resilient, de desenvolupar, en definitiva, un estat d’harmonia intern que anomenem salut. Es tracta de desenvolupar recursos per autogestionar la nostra capacitat d’estar i sentir-nos bé en tot moment i saber reaccionar amb calma i eficàcia davant les situacions que hem d’afrontar.

Per tant, si pretenem viure plenament hem de deslliurar-nos dels condicionants emocionals o mentals que ens puguin impedir prendre i portar a terme decisions, com ara la de no fumar, que ens portaran a viure millor (nosaltres i, de rebot, les persones amb qui convivim).

Avui dia cal considerar tota la capacitat pedagògica per poder facilitar aprendre a viure la pròpia salut i integrar dins de les ciències de l’educació els enfocaments creatius i innovadors que puguin  ajudar  a que les persones  reconeguin -de pensament, d’emoció i d’acció- el fet de fumar com a quelcom que no va amb la seva salut. Aquest és l’endoll que necessitem, endoll pedagògic que ens porti una energia de salut i plenitud.

Segur que moltes de les persones que llegireu aquestes lletres podeu dissenyar i portar a terme iniciatives pedagògiques al respecte molt diverses i en àmbits també molt diversos. 

Compartiu-les i feu-les conèixer!

Més informació a:


Membre de la Xarxa d’Experts del Col·legi de Pedagogs de Catalunya

NdP del Govern sobre l’enquesta del consum de tabac, en la què hem participat

Infografia resultats


El COPEC participa una vegada més, en l’organització de la XXI SETMANA SENSE FUM, del 25 al 31 de maig. 

Us animem a tots, pedagog@s i psicopedagog@s, a que compartiu les vostres experiències i participeu en aquesta Setmana Sense Fum!! Hi tenim molt a dir des de la #pedagogia i la #psicopedagogia.

L’objectiu principal és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum, aquest 2020 ho fem amb el lema "DESCONNECTA’T DE LA CIGARRETA, ENDOLLA’T A LA VIDA".

  • Us demanem participació i difusió, a pedagogs/gues i psicopedagogs/gues, de la següent ENQUESTA per tal de conèixer el consum i l’opinió sobre temes de tabaquisme (fins el 25/05/2020).
  • MATERIALS relacionats 
  • Document d’ajuda per DEIXAR DE FUMAR, per si us pot ser d’utilitat.
  • ADHESIONS
  • Comparteix a les XARXES: #ssfcat20 #activatsensefum

[+] PÒSTER SETMANA SENSE FUM 2020

Data de publicació: 25/5/2020