Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com REUNIÓ DEL PRESIDENT DEL GOVERN AMB LA MESA UNITÀRIA DEL SECTOR SOCIAL | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Institucional

REUNIÓ DEL PRESIDENT DEL GOVERN AMB LA MESA UNITÀRIA DEL SECTOR SOCIAL

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > REUNIÓ DEL PRESIDENT DEL GOVERN AMB LA MESA UNITÀRIA DEL SECTOR SOCIAL

El Col·legi de pedagogs de Catalunya, representats per la seva presidenta, ha participat en la reunió telemàtica amb la Mesa Unitària en defensa del Sector Social i el president Torra, vicepresident Aragonès i conseller El Honrami. La reunió convocada pel president de la Generalitat, ha tingut com a objectiu tenir contacte amb el sector social per conèixer de primera mà l'impacte de l'emergència social i sanitària arran de la pandèmia del Coronavirus. En la reunió la presidenta ha plantejat la preocupació dels pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que treballen en el sector social, tant els que fan atenció directa com els que fan seguiment telemàtic.


REUNIÓ TELEMÀTICA ENTRE LA MESA UNITÀRIA I EL PRESIDENT TORRA (2)

INTERVENCIÓ DE LA PRESIDENTA (1)

BARCELONA, 26 de març de 2020

Gràcies President per estar al costat de la gent. Gràcies, també, per facilitar aquest espai per compartir de primera mà com estem afrontant aquesta crisi en el dia a dia.

Vull expressar la meva solidaritat amb les/les companyes d’ACRA, UPIMIR i LA UNIÓ, pel dramatisme de la situació de les residències i dels centres sociosanitaris, el seus relats han sigut colpidors.

I amb els companys i companyes de la Mesa i professionals que ens estan cuidant i tot@s els que estem lluitant contra la pandèmia. Els professionals s’han desdoblat amb entrega i implicació en aquests moments d’emergència. M’afegeixo a tot els que s’ha dit i procuraré no repetir-me.

Des del Col·legi de Pedagogs de Catalunya hem posat a disposició de família i dels professionals, recursos educatius i recomanacions pedagògiques que anem actualitzant contínuament. I que posem a disposició dels educadors/res que es troben en Centres Residencials, ja que estan adreçat a infants i adolescents.

Igual que CEESC i TSCAT, el COPEC ha posat a disposició de pedagogs/gues i psicopedagogs/gues suport per a què se sentin acompanyats en aquests moments en què estan donant-ho tot, també pels que s’han quedat sense feina i als emprenedors i emprenedores que han hagut de tancar i veuen incert el seu futur. 

Volem compartir les preocupacions que ens han fet arribar els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues des del seus llocs de treball.

Els que estan fent atenció directa en espais residencials o en dispositius d’emergència, ens han traslladat la pressió i l’estrès a causa de la contenció que han de fer, de la insuficient protecció amb la que estan treballant i la conseqüent por al contagi. Els/les professionals estan al límit, sempre han estat implicats amb la seva feina i ara ho estan més que mai, però els cal urgentment suport, mesures de prevenció i augment dels equips per a què puguin descansar, estan fent jornades interminables, i els cal poder descansar i també veure les seves famílies.

Els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que estan fent acompanyament i suport a les persones des de casa, tal com ha dit la companya de TSCAT, estem parlant de persones vulnerables i en risc i no sempre tenen possibilitat de fer videoconferències o tenen accés a internet, per que la major part s’està fent telefònicament. Amb la conseqüent dificultat per valorar aquest acompanyament i el que pugui estar passant en les llars.

Com per exemple en els dispositius de persones amb discapacitat, com poden ser els serveis d’inserció laboral, les persones a les que s’està fent acompanyament mostren neguits i incerteses, per por al contagi, pels acomiadaments que estan patint, per saber si seguiran cobrant la Renda Garantida...

En els casos de pares separats, amb sentència ferma o no, hi ha molt seguiment per part del professionals per a què es respectin les mesures restrictives de mobilitat i alhora el règim de visita, segons s’ha recomanat des de les autoritats. En famílies en risc això és molt dificultós i genera molta tensió.

Quan hi ha acolliments en família extensa, en l’acompanyament es detecta molta preocupació pels que no han pogut tramitar els ajuts econòmics, que han quedat ajornats, especialment situacions critiques de famílies extenses acollidores que no tenen disponibilitat econòmica.

Pel que fa als equips d’atenció a la infància i adolescència, l’acompanyament i seguiment es fa telefònic i és dificultós fer valoracions. Expressen que hi ha molta dificultat per a protegir als infants i adolescents dels possibles maltractadors perquè estan confinats i, quan més s’allargui, la tensió d’algunes llars augmentarà. Les situacions de violència són difícils de detectar pel que l’actuació ha de ser diferent i el confinament no ajuda a visibilitzar-la i a actuar preventivament. El perill és que molts casos de risc per als infants passaran desapercebuts i després seran difícils de valorar.

Per acabar la intervenció voldria comentar que el Col·legi de Pedagogs de Catalunya i fer crides als pedagogs/gues i psicopedagogs/gues que, malauradament puguin estar a l’atur, per a què puguin col·laborar tant en atenció directa com en atenció telemàtica, però com ha dit la presidenta del CEESC amb garanties de protecció. És una emergència de país i mundial, totes i tots hi estem posant de la nostra part i aconseguirem reeixir.

No vull deixar d’expressar la nostra solidaritat a totes i tots es que estan malalts i tristesa pels que dia a dia son víctimes del CONVID-19, i mostrem el nostre afecte a les famílies en aquests moments de dol.

Moltes gràcies

Rosa Rodríguez Gascons

Presidenta

__________________________________________

(1) Intervenció feta amb la col·laboració de: Pilar Morral, Silvia Vilasaló, M. Concepció Torres, Susagna Riera, Irene Casas

(2) AGENDA DEL PRESIDENT: 12:00 | Reunió amb la Mesa unitària en defensa del sector social. Palau de la Generalitat | Barcelona (Barcelonès).  El president de la Generalitat, Quim Torra, es reunirà per videoconferència, des de la Casa dels Canonges, amb la Mesa unitària en defensa del sector social. La trobada comptarà amb la participació del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Les entitats que hi prendran part són: ACELLEC, ACRA, ASADE, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), el Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), CCOO i UGT, la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, la Unió, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social i UPIMIR.

Data de publicació: 26/3/2020