Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com COMUNICAT CONJUNT DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2019 | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca > GR Pedagogia i Salut

COMUNICAT CONJUNT DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2019

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Grups de Recerca > COMUNICAT CONJUNT DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2019

El Col·legi de Pedagogs de Catalunya, un any més, signa el COMUNICAT CONJUNT amb motiu del DIA MUNDIAL DE LA SIDA, avui 1 de desembre de 2019, conjuntament amb més de 100 entitats i enguany porta el lema NI ESTIGMA NI DISCRIMINACIÓ!  

Els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues, com a professionals compromesos amb l'educació i la formació, treballem des de la Pedagogia al llarg i ample de la vida i ho fem, sensibilitzats per la salut, des de la prevenció i el foment dels valors de solidaritat i respecte envers les persones afectades pel VIH. 
 
És aquesta una ocasió, per aturar-nos a pensar en com implementar actituds i vies en el nostre esdevenir professional que ajudin a consolidar les relacions amb persones afectades dins d’una perspectiva de quotidianitat lliure de preconceptes erronis que puguin donar peu a un tracte discriminatori i estigmatitzant.

Lluny de la certa “alarma mediàtica” present en les primeres informacions generades entorn a l’afectació pel VIH, ja fa anys, actualment aquest discurs mediàtic ha estat desmantellat per l'evidència científica i sociosanitària que no atorga cap raó per separar o considerar diferentment als afectats pel VIH dels afectats per qualsevol altres incidència de salut.
 
En aquesta línia des de la nostra professió podem establir solucions, suports i enfocaments que ajudin a positivitzar de fet les relacions amb persones afectades i d’aquestes amb el seu entorn, doncs essencialment es tracta d’una tasca educativa. I qui millor que un expert en educació per a aportar solucions educatives preventives o correctives d'actituds discriminatòries o estigmatitzants no fonamentades?.

Vocal de Comunicació
Col·legi de Pedagogs de CatalunyaNI ESTIGMA NI DISCRIMINACIÓ! 

Des de l’any 1987, l’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida a tot el món per recordar a la societat que hem de continuar actius, sense defallir, en la resposta enfront del VIH. Cal que tots treballem per millorar la qualitat de vida de tota la població, evitar noves infeccions, diagnosticar-les tant aviat com sigui possible per millorar el pronòstic de la persona afectada i evitar la transmissió. A Catalunya, el compromís polític i social ha permès, per una banda, el desplegament d’instruments com el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020, un pla ampli, sostenible i avaluable que engloba els objectius i actuacions en un marc de col·laboració intersectorial i com l’Acord Nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat que insta a la creació del Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb el VIH; i per l’altra, ha facilitat la planificació, l’impuls, la coordinació i l’avaluació de les actuacions mitjançant el Programa de prevenció, control i atenció al virus d'immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques. Cal continuar en aquest camí de l’esforç conjunt de les administracions, del teixit associatiu, de les societats científiques i de la societat en general per a la prevenció de la infecció amb tots els elements i les eines disponibles en aquests moments: l’educació, la sensibilització, la inclusió, el respecte a qualsevol mena de diversitat, l’empoderament, el diagnòstic precoç, el tractament com a prevenció, la profilaxi prèvia a l’exposició i l’atenció a la cronicitat. La lluita contra l’estigma i la discriminació cap a les persones amb VIH és responsabilitat d’una societat compromesa amb els drets humans ja que empitjoren la qualitat de vida i la salut, produeixen desigualtats en l’accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i a l’habitatge entre d’altres. El Pacte Social ha de constituir les bases de l’estratègia per a la resolució d’aquesta vulneració de drets. Aquesta jornada és una nova oportunitat per insistir en què els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH però també per recordar que cada any es produeixen noves infeccions i que malauradament no es disposa d’un tractament curatiu. Com a societat, tenim pendents importants reptes que hem d’encarar plegats i avui és un dia immillorable per afegir-nos-hi.Data de publicació: 1/12/2019