Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ´RECUPERA LA INSPIRACIÓ!´ XX SETMANA SENSE FUM ’19 | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca > GR Pedagogia i Salut

"RECUPERA LA INSPIRACIÓ!" XX SETMANA SENSE FUM ’19

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Grups de Recerca > "RECUPERA LA INSPIRACIÓ!" XX SETMANA SENSE FUM ’19

La Campanya SETMANA SENSE FUM, que organitza el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, amb la qual el Col·legi de Pedagogs està implicat des de fa uns quants anys (des de 2016) conjuntament amb altres col·legis professionals i organitzacions, té l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància que té per a la la salut el fet de no iniciar-se, de deixar de fumar i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Aquest 2019 amb el lema "Recupera la inspiració!".

La Setmana Sense Fum ens porta l’ocasió per considerar com la pedagogia pot incidir en l’educació de la salut en el sentit tant de prevenir les addiccions, com de restablir la capacitat de les persones per a la gestió de les pròpies tendències addictives.

Moltes persones han patit problemes severs en la seva salut derivats o relacionats amb l’hàbit de fumar. En molts casos la persona fumadora no pensa en les possibles conseqüències del seu hàbit i ho veu com una possibilitat llunyana en un futur incert. 

Què és el que arrossega a una persona a mantenir un hàbit insà malgrat les evidències de la seva incidència negativa en la pròpia salut? En l’arrel de l’hàbit hi ha una addicció més o menys severa, més o menys reconeguda. 

Un procés lògic basat en el sentit comú condueix inevitablement a un aprenentatge alliberador: cal deixar de fumar, el qual hauria de determinar una decisió ferma i irrevocable. El cas és que aquest aprenentatge queda incomplet si la persona no pot incorporar activament l’actitud i la conducta conseqüent: abandonar l’hàbit insà.

"Recupera la inspiració" vol dir "recupera la salut", la capacitat que el fet d’inspirar aire sigui un veritable aportació d’oxigen i vitalitat, en comptes de ser un automaltractament per al propi cos i per la pròpia ment de la persona fumadora. I és que la repercussió de l’hàbit no se centra únicament en la salut corporal sinó que té també implicacions en l’equilibri mental al veure’s condicionada per l’adicció, la capacitat d’aprendre positivament. Per tant podríem afegir que "recuperar la inspiració" també en aquest cas es podria traslladar a l’àmbit mental: la inspiració és un terme que també s’aplica a la capacitat de pensar amb neutralitat (sense el condicionant addictiu). Per tant quan una persona arriba al convenciment de la necessitat de deixar de fumar i actua en conseqüència, es pot dir que els seu aprenentatge ha estat guiat per una inspiració, per aquell tipus de intuïció i lucidesa que nodreix les grans decisions.

Per últim, "recuperar la inspiració" vol dir també recuperar una altra manera de relacionar-se afavorint una inèrcia encaminada a les relacions positives i allunyada de les relacions tòxiques. Fumar, doncs, no només té implicacions directes en la salut, sinó indirectes en com ens relacionem.

Els pedagogs i pedagogues podem fer la nostra aportació, des de l’exercici professional en diversos àmbits, facilitant que l’aprenentatge de la deshabituació pugui ser complet i inclogui l’acció d’abandonament de l’hàbit sense la qual l’aprenentatge es troba mancat de gran part del seu sentit.

Us encoratgem a tots els/les pedagog@s i psicopedagog@s per tal que incidiu en promoure i facilitar que la gent "recuperi la inspiració" !!

Més informació a:


Vocal de Comunicació
Col·legi de Pedagogs de Catalunya

23/05/2019L’objectiu de la SETMANA SENSE FUM és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i el lema per aquest any 2019 és: RECUPERA LA INSPIRACIÓ! 

Us demanem participació i difusió, a pedagogs/gues i psicopedagog/gues, de la següent enquesta per tal de conèixer el consum i l’opinió sobre temes de tabaquisme (fins el 10 de maig): http://www.setmanasensefum.cat/Enquesta.aspx 


16/04/2019
[+] Pòster XX Setmana Sense Fum

Data de publicació: 23/5/2019