INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes
PARLAMENT CO-INAUGURACIÓ I CLOENDA II CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS 2016
II CONGRÉS SERVEIS SOCIALS: “VIOLÈNCIES EN ELS ESCENARIS ACTUALS”
PARLAMENT CO-INAUGURACIÓ I CLOENDA[1]
Cotxeres de Sants, Barcelona, 9 i 10 de novembre de 2016
Molt bon dia!
Una salutació a totes i tots els que estem aquí per a analitzar i debatre les violències en els escenaris actuals, motiu d’aquesta trobada. Una salutació molt especial als companys de taula: Secretari d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, Diputada delegada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Tinenta d’Alcalde i direcció de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Degà del Col·legi Oficial de Psicologia, Degana del Col·legi Oficial de Treball Social, Presidenta del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials, Comissionada del II Congrés. Un privilegi compartir aquesta inauguració del II Congrés de Serveis Socials.
Abans de res, però, vull manifestar la il·lusió que ens fa al Col·legi de Pedagogs de Catalunya participar com a co-organitzadors d’aquest esdeveniment, participació que permet visibilitzar la tasca professional que fem els pedagogs/gues i psicopedagogs/gues en l’àmbit social.
I que ens fa sentir reconeguts en la tasca compartida que, des de fa anys, venim desenvolupant amb companys i companyes d’altres disciplines en bé d’una millor i integrada intervenció en la complexa realitat social en la que estem immersos. Un treball interdisciplinari indispensable per abordar de forma coordinada les característiques i condicionants personals i contextuals que tenen les persones que atenem en el dia a dia.
Avui i demà tenim una gran oportunitat: aproximar-nos al moll de l’ós del fenomen de la violència en les diferents manifestacions en què se’ns presenta, tractades per experts de l’àmbit acadèmic i professional aportant coneixement que ens convidarà a la reflexió des de totes les vessants i a obrir nous enfocs per repensar noves solucions.
Ens preocupa la casuística dels casos de violència en les diferents formes en què es manifesten, però tenim grans expectatives en l’anàlisi i abordatge d’intervenció dels del camp social que farem en aquest Congrés.
Unes violències que estan molt presents en tots els àmbits de la societat, algunes molt – massa- conegudes i presents com l’assetjament i l’abús en l’entorn escolar o com la violència en l’àmbit familiar, i d’altres emergents -molt dures- associades al moment socioeconòmic com la manca d’habitatge i la pobresa extrema, sense oblidar moltes d’altres de la què podem ser objectes les persones fent-nos vulnerables.
El que compartirem aquests dos dies sobre les violències ens permetrà als professionals entendre’n les causes i examinar-les amb detall per a què col·laborativament construïm eines per a combatre-les i cerquem estratègies, recursos i complicitats per afrontar-ne les conseqüències que ens interpel·la en el quefer de la nostra tasca, i empoderar-nos com a professionals i empoderar a les persones que en són víctimes.
Avui i demà quedarà palès l’esforç de les comissions que han treballat frec a frec amb implicació i compromís, com no podia ser d’una altra manera, on els pedagogs i pedagogues ens hem trobat molt còmodes.
La meva enhorabona a totes i tots per la gran tasca feta, gaudirem d’un gran Congrés!
CLOENDA
Arribem al final de dos dies d’intensa activitat centrada en les múltiples formes de violències, en un ric anàlisi i debat que ha quedat recollit en les conclusions que acabem de veure. I que ha tingut com a colofó una reflexió des del pensament humanístic.
Dos dies en què s’han fet sentir moltes veus en diferents contextos i realitats, però totes amb un objectiu comú posar sobre la taula les violències que conviuen amb el nostre dia a dia professional.
Com sabem per abordar un problema és necessari identificar-lo, verbalitzar-lo i reconèixer-lo per a fer-ho visible davant de tothom: ciutadania, poders públics, professionals... i és el que hem fet ahir i avui.
Per acabar, tot i que ho sabem sobradament, vull deixar constància que aquest Congrés ha estat possible gràcies als 500 professionals que ens hem donat cita aquests dos dies, als 43 ponents i moderadors que han posat sobre la taula quines són i com són aquestes violències, a les 23 comunicacions, pòsters i audiovisuals que han mostrat exemples de bones pràctiques, a les 10 entitats socials que hi han donat suport logístic i artístic. A les 24 persones dels comitès: organitzatiu, científic i assessor. I, sobretot, al bon fer de la Comissionada del Congrés i del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, qui enguany ha entomat l’encàrrec de liderar l’organització d’aquest II Congrés de Serveis Socials.
HEM FET UNA MOLT BONA FEINA!
Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta
Col·legi de Pedagogs de Catalunya
9 i 10 de novembre de 2016
[1] Elaborat amb la col·laboració de Montserrat Juanpere, Vocal de Social i Pilar Morral, coordinadora del Grup de Treball de Pedagogia Social. Ambdues representants del COPEC al comitè Institucional de II Congrés de Serveis socials.
Data de publicació: 14/11/2016