Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com 50 anys de l’Associació de Mestres Rosa Sensat | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Generació coneixement > Pedagogs/gues referents

50 anys de l’Associació de Mestres Rosa Sensat

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > 50 anys de l’Associació de Mestres Rosa Sensat


Enguany l’Associació de Mestres Rosa Sensat celebra el seu 50 aniversari en el moviment de renovació pedagògica i treball per a la millora de l’educació. L’associació cerca la qualitat de l’ensenyament i de l’educació en general, a partir d’uns objectius[1] basats en la reflexió, la cooperació, la formació, l’assessorament i la participació, amb els valors fonamentals de la igualtat i la diversitat.

Rosa Sensat fou una pedagoga de principis del segle XX, molt implicada en la millora de l’educació. Tres anys després de la seva mort, un col·lectiu de mestres liderats per Marta Mata van iniciar el Moviment de l’Escola de Mestres Rosa Senat, coneguda actualment com Associació de Mestres Rosa Sensat, acabada de consolidar l’any 1965.



Aquesta pedagoga referent va fer una gran tasca i moltes aportacions en l’Educació. Va ser una mestra formada a Barcelona i a Madrid, va apropar-se a la Institución Libre de Enseñanza (ILE) i, més tard, va estudiar a l’Institut Rousseau de Ginebra, on va prendre contacte amb noves propostes pedagògiques que s’estaven duent a terme a Europa.

Així doncs, destaquem la gran tasca divulgadora de nous corrents educatius, i la seva gran capacitat organitzadora, que va permetre el seu desenvolupament com a directora en diversos centres.

Seguia com a principis pedagògics el respecte integral de la persona, la integració del joc al currículum i el gaudi estètic. Tot i no existir aquest concepte, utilitzava una metodologia basada en l’aprenentatge significatiu: explicava a partir d’experiències quotidianes. Apostava per una bona formació dels i les mestres per poder proporcionar a l’alumnat les eines concretes i adequades.

Ens deixà publicacions com ara:

  • Les ciències en la vida de la llar (1923)
  • Cómo se enseña economia doméstica (1927)
  • Hacia la nueva escuela (1934)

Data de publicació: 1/10/2015