INICI > El COPEC > Comunicació > Televisió
El Punt Avui TV- Jordi Puig Voltas: "Els estudis amb més sortides"
EL PUNT AVUI TELEVISIÓ - Jordi Puig Voltas: "Els estudis amb més sortides" 09/03/2015
Jordi Puig VoltasPresident del Consell SocialCol·legi de Pedagogs de Catalunya
Programa L'Illa de Robinson: "Els estudis amb més sortides", Eduard Berraondo. Minut 7:40 fins 46:15
Jordi Puig parla sobre l'orientació formativa i els estudis amb més sortides, amb Xavier Orteu, professor del Postgrau d'Inserció Laboral de la Facultat Pere Tarrés; Lluís Jofre, director general d'Universitats, Montserrat Oliveres, orientadora professional, directora d'Educaweb i Dionisi Ortiz, de l'Associació Catalana d'Orientació Escolar i Professional.
Hi ha prou informació per saber que és el que es demandarà en el futur? Quins són els estudis amb més sortida?
“Estem en un món en el que l’horitzó és canviant, abans era fix i tothom podia anar molt dirigit. Per tant, hem de donar eines per anar canviant aquelles decisions que pensem que són definitives, ja que en un moment determinat poden canviar. Bàsicament perquè abans prenies una decisió i et marcava tota la vida, et portava a l'èxit, a fer una vida, un camí,... . Ara aquest camí no és el mateix, has d’anar canviant, agafant trencalls perquè ja no és segur. Davant d’un món insegur hem de formar persones que sàpiguen afrontar-ho."
Què guanya la vocació o el pragmatisme?
“Una cosa és on vols arribar i una altra, on les teves capacitats i possibilitats et permeten. Per tant, el que sí és important és la constància, el fet de no defallir. És un procés molt llarg, no podem dir 'no arribaré' perquè durant el camí pot anar a millor. Totes les etapes de la vida son vàlides per orientar-nos, i totes les persones que es creuen per la nostra vida, són vàlides per donar algun consell que ens pugui fer arribar més enllà.”
La globalització s'imposa en el món de la formació i de les sortides professionals?
“Aquí no ens ha passat però a EEUU està passant, hi ha titulacions oficials, titulacions no oficials i titulacions que venen d’un altre sector i són tan vàlides unes com les altres. (...) Com pot ser que un mestre es formi en un àmbit no formal i després pot estar exercint de mestre sense titulació. A nosaltres no ens ha passat això però tenim sectors que entren amb una força molt gran dins del sistema i que els hem d'assumir, com per exemple el de l’alta cuina. Si veiem un futur molt potencial, hi ha camí, doncs s’ha de veure quins són aquests camins.”
Quines són les especialitzacions més punyents?
“Per exemple el món del cinema, del protocol, de les humanitats, de les arts escèniques i de l’art. També, els videojocs, la logística, les ciències del transport, i la cuina i la gastronomia. Catalunya, en aquest cas, és una diana gastronòmica mundial, i no ens ho podem perdre. I després, sobretot, no oblidar la part humana, la part pedagògica, la part educativa que tenen tots aquests temes."
Data de publicació: 9/3/2015