Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Dia Internacional de la Dona<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Dona i Pedagogia

Dia Internacional de la Dona


Durant la revolució industrial es va produir una incorporació progressiva de les dones dels sectors populars al treball assalariat. Aquestes dones compaginaven la responsabilitat laboral amb la familiar i les activitats de la llar. 


A mitjans del segle XIX, a causa de les precàries condicions del treball industrial, van aparèixer moviments de dones que reivindicaven millores en les seves condicions de treball com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l'edat de treball de les criatures, la prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los. 


A Catalunya 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada es van declarar en vaga l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball.

 

Tradicionalment s'han destacat diversos fets en l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911 (indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves) en el que van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.


Les dones volien tenir el dret a participar en l'àmbit públic mitjançant el vot. Aquesta reivindicació s’allargà durant unes dècades  Primer ho aconseguiren les dones nord-americanes el 1848, anys després les angleses i més endavant a casa nostra.

Serveixi aquest dia per a reflexionar sobre el camí fet i sobre el que queda per a què la dona assoleixi la total igualtat de ple dret.


Data de publicació: 7/3/2013