Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ARA CRIATURES - Xavier Ureta, Coordinador GR Pedagogia i Escola: ´Avis i àvies, eduquen o malcrien?´ | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Comunicació > Premsa

ARA CRIATURES - Xavier Ureta, Coordinador GR Pedagogia i Escola: "Avis i àvies, eduquen o malcrien?"

ARA CRIATURES - Xavier Ureta: "Avis i àvies, eduquen o malcrien?" 27/4/19

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Comunicació > ARA CRIATURES - Xavier Ureta, Coordinador GR Pedagogia i Escola: "Avis i àvies, eduquen o malcrien?"
Xavier Ureta Buxeda

Coordinador GR Pedagogia i Escola

Col·legi de Pedagogs de Catalunya


ARA CRIATURES - Xavier Ureta: "Avis i àvies, eduquen o malcrien?" , per Trinitat Gilbert

Per la seva banda el pedagog Xavier Ureta remarca que els avis eduquen segons les pautes d’educació que van rebre quan eren infants. Els que tenen 70 anys o més acostumen a mantenir un principi d’autoritat (moral, més que de poder), mentre que els de 50 o 60 anys acostumen a ser més permissius, i de vegades perden l’autoritat moral i s’han d’imposar a través del xantatge emocional -“si no et portes bé...”- o, en el pitjor dels casos, pels càstigs.

Els avis més grans acostumen a permetre moltes situacions, però dins d’un ordre, mentre que els avis més joves donen més llibertat ja d’entrada. “Volen ser més amics que avis, i sovint tenen problemes amb els límits, que pedagògicament sempre són necessaris en tot procés d’educació dels infants”, diu Ureta, que és coordinador del grup de recerca Pedagogia i Escola, del Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

Dit això, Ureta reconeix que “als fills se’ls educa d’una manera, a l’estil de l’època (sovint marcada per normatives condicionades per les modes), i als nets se’ls educa sense complexos ni estereotips, perquè se’ls estima d’una manera diferent, des de la saviesa”. I justament el factor saviesa el remarca el pedagog perquè “l’avi ha d’explicar batalletes, ha de transferir coneixements, i ha d’oferir tendresa i amor”. “Per això són un referent educatiu molt important per als infants”, afirma el pedagog.


Data de publicació: 27/4/2019