Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

COPEC-BARCELONA, 30 de març de 2019

 

S’obre la JUNTA GENERAL ORDINÀRIA, en 2a convocatòria. Sigueu benvingudes i benvinguts els que us heu incorporat ara i els que heu pogut venir a la presentació del COMPENDI. Gràcies a totes i tots per la vostra presència aquest dissabte primaveral.

La nostra Assemblea, està formada per la totalitat del Col·lectiu Col·legial i, com sabeu, és l’òrgan sobirà del Col·legi de Pedagogs i a ella ens devem totes i tots, per això és tan important que hagi el màxim de participació possible.

Vull felicitar a Pilar Morral, coordinadora del COMPENDI DE 14 PERFILS DEL PEDAGOG/A I PSICOPEDAGOG/A EN EL MARC SOCIAL, per la publicació i presentació conjunta amb Irene Casas, així com a M. Conxa Torres, responsable dels estudis de pedagogia de la URV per l’emotiva glossa que n’ha fet. Avui la Pedagogia i molt especialment la Pedagogia Social ha fet un avenç!

Saludem als nostres estudiants de pedagogia en pràctiques que avui ens acompanyen, Eloi Català, de la URV i Carlos Miralda de la UB. En Carlos que ha acabat les pràctiques ens han deixat un llegat: la GUIA SINTETITZADA DE LLENGUATGE INCLUSIU, que teniu a les carpetes, amb una interessant proposta de canvi de nom pel Col·legi de Pedagogs.

En relació al nom del COPEC, aprofito per dir-vos que aquest és un tema que està sobre la taula de la Junta de Govern i del Consell Social. La intenció és portar-ho a la Junta General del 2020 i aprovar un nom més adient amb el llenguatge de gènere. Gràcies Carlos per l’aportació que has fet al COPEC amb aquesta GUIA.

Abans de començar vull dedicar unes paraules a la Junta de Govern que tinc el privilegi de presidir, perquè amb el poc temps que estem treballant conjuntament, hem creat un vincle molt intens, tant que no sabria què fer sense elles i ells.

Abans excuso a la nostra vicepresidenta, M. Victòria Gómez que té el marit hospitalitzat, no és greu però li cal atenció. També excuso en Carles Cano el nostre vocal de Comunicació, té el cor dividit: la feina la té a Barcelona i la família a Pamplona.

  • Us parlo en primer lloc de la nostra secretària l’Eva Font, que està fent un gran esforç per compaginar la seva feina amb el que representa ser la Secretària de la Junta: Actes, Certificats, Altes i Baixes... tot passa per les seves mans d’una forma o altra. Avui conduirà i moderarà la nostra assemblea i per arribar fins aquí ha treballat estretament amb la Secretaria Tècnica coordinant el calendari, el procediment i la memòria.
  • Del nostre tresorer, l’Àngel Casajús, vull destacar la seva feina -mes rere mes- supervisant i fent els pagaments del COPEC. Avui tindrà la responsabilitat de dir-nos amb què ens hem gastat els diners dels col·legiats i col·legiades i amb quin pressupost comptem per l’any 2019. Portem setmanes amb l’Àngel, tancant l’any, parlant amb l’Assessoria, fent números per a què surti el pressupost... això sí amb l’ajut també de la Secretaria Tècnica.
  • Quant a les nostres vocals territorials, Marta Fabregat vocal de Tarragona, Silvia Vilasaló vocal de Lleida i Susagna Riera vocal de Girona, dir-vos que són la cara i la veu del Col·legi a tot Catalunya, ens representen i participen en tots els espais professionals, institucionals i socials que ens requereixen i són proactives en cercar noves relacions al territori. Avui ens explicaran la important feina que estan fent per visibilitzar el COPEC i a la PEDAGOGIA arreu.
  • Unes paraules per les nostres vocalies professionals que representen la PROFESSIÓ en cadascun dels contextos: Joan Gamero, vocal de Pedagogia i Escola, Pilar Morral, vocal de Pedagogia Social i Conxi Reig, vocal de Pedagogia i Empresa. Es desdoblen i es multipliquen per promoure, reivindicar, i difondre la professió. Després ens faran 5 cèntims de quina ha sigut l’activitat del 2018.

Avui tenim la sort que ens acompanyen les coordinadores i coordinador dels nostres Grups de Recerca que presentaran el treball del 2018. Els Grups de Recerca cobreixen dos necessitats vitals del COPEC: ser els espais de participació col·legial i ser motors de generació de coneixement. Benvingudes i gràcies Mònica Fernàndez del Grup de Recerca d’Altes Capacitats i Atenció a la Diversitat, Marta Mozo del Grup de Recerca de Mediació, Irene Casas del Grup de Recerca de Pedagogia Social i Xavier Ureta del Grup de Recerca de Pedagogia i Escola.

Aquest 2018 ha estat any molt intens en el que s’han assumit molts reptes: comissions de treball, comitès, ponències, mitjans de comunicació, articles, notes de premsa i comunicats. Organització d’actes de diferent envergadura, visites, reivindicacions, etc.

Hores de dedicació de la Junta de Govern, Consell Social, Comissió de Deontologia, Grups de Recerca, Xarxa d’Experts.... que ho han fet en el seu temps lliure en el seu temps personal... i això cal valorar-ho en el que val perquè no te preu, i ho han fet amb entrega, il·lusió, compromís i amor a la PEDAGOGIA.

Tanmateix aquest altruisme no seria suficient si no fos per dos factors humans:

  • PRIMER: El Col·lectiu Col·legial que a 31/12/2018 érem un total de 1223 membres actius, sense la seva aportació econòmica res seria possible.
  • SEGON: La Secretaria Tècnica, amb 2 pedagogues, Virginia Sanuy i Àngela Carrasco, i 1 pedagog, Rafael Rodríguez. I la nostra pedagoga més novella, Karima Berkame que ens fa suport unes hores a la setmana. Sense aquest equip competent i implicat el COPEC no podria funcionar.

Sense més, passo la paraula a la nostra secretària, Eva Font per a què comenci la JGO.


CLAUSURA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

En aquesta cloenda voldria anunciar-vos que la setmana vinent el COPEC convocarà el IX Premi d’Assaig Pedagògic Frederic Company i Franquesa, que compta amb una dotació de 1500 euros i la publicació del treball a EIX, i recordar-vos que farem la III Edició del lliurament de guardons al millor Treball de Grau de Pedagogia de les universitats catalanes del curs 2017-2018. El lliurament del Premi d’Assaig Pedagògic i la dels Guardons, serà el 14 de juny a la tarda - dia de l’aniversari del COPEC- a Seu del COPEC a LLEIDA, un acte festiu al que estem totes i tots convidats.

I una bona notícia, s’han constituït 3 iniciatives col·legials de pedagogia i psicopedagogia a l’Estat Espanyol: Andalusia, Galícia i Madrid.  Ser iniciativa col·legial és una carrera de fons que cal compromís i perseverança. Farem arribar tot el suport del COPEC i el desig que aviat assoleixin la seva Creació, el naixement de nous col·legis enfortirà i farà créixer la professió.

Vull concloure aquesta JGO reiterant que el COPEC està compromès, des de la pedagogia, amb l'educació del nostre país, defensant l'escola, la llengua i la cultura catalana, així com els valors, drets fonamentals i la justícia social.

En aquest sentit el COPEC seguirà alçant la veu contra la vulneració de drets, la violència envers les dones i de qualsevol tipus, contra les desigualtats, la discriminació i la xenofòbia.

És per això que tanco la JGO, deixant palès el rebuig a la intromissió del passat divendres 22 de març a les escoles catalanes, sense previ avís i sense mesurar l’impacte que aquesta actuació hagi pogut tenir en els nostres infants i adolescents. 

Salut, País i Pedagogia!
 
Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta

Data de publicació: 30/3/2019