Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com III CONGRES SERVEIS SOCIALS - PARLAMENT PRESIDENTA COL·LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

III CONGRES SERVEIS SOCIALS - PARLAMENT PRESIDENTA COL·LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA

III CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS BÀSICS

ACOMPANYAMENT PROFESSIONAL. TRANSFORMACIÓ COL·LECTIVA

PARLAMENT PRESIDENTA COL·LEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA COINAUGURACIÓ i CLOENDA

L’Hospitalet del Llobregat, 17 i 18 d’octubre de 2018

BON DIA,

Autoritats, convidats, professionals, companys i companyes que, amb el lideratge de la Comissionada i del Col·legi de Treball Social, esteu treballant de valent des de fa mesos per a què avui puguem debatre i reflexionar sobre l’acompanyament professional y la transformació col·lectiva en el serveis socials.

Impressiona i omple de goig veure un auditori tan ple de professionals de la pedagogia, educació social, treball social, psicologia, que hem vingut d'arreu a participar i compartir les nostres experiències en aquest el marc del III Congrés de Serveis Socials, som més de 700 professionals que estem avui i aquí.

Avui 17 d’octubre és el DIA INTERNACIONAL DE LA POBRESA, és lamentable que hagi d’haver un DIA INTERNACIONAL que ens recordi que mentre hi ha persones que viuen en l’opulència, d’altres no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. Precisament per ser el Dia de la Pobresa, és un marc per parlar dels SERVEIS SOCIALS, perquè som els que coneixem en primera persona la injustícia social, la desigualtat i la vulnerabilitat.

Masses vegades ens veiem impotents per poder capgirar situacions, sabent –com sabem- que és una qüestió de recursos materials i econòmics i de voluntat de prioritzar-los per garantir a tothom una vida digna amb les necessitats bàsiques cobertes: habitatge, alimentació, feina, salut, educació.  Aspectes indiscutibles per a què tothom se senti reconegut i integrat en la comunitat.

El que avui abordarem té molt a veure amb aquesta situació de desemparament que te la ciutadania que pateix els embats de la desigualtat i també la dels professionals que hem d’afrontar situacions que ens superen.

És així com el tema d’aquest congrés, i començaré al revés: la TRANSFORMACIÓ COL·LECTIVA, ens diu que per poder avançar, tothom s’hi ha de posar:

  • EL CANVI ÉS CORESPONSABILITAT DE TOTHOM: CIUTADANIA, PROFESSIONALS, RESPONSABLES POLÍTICS I TÈCNICS I LA SOCIETAT TOTA.
  • I LES PERSONES SOM I HEM DE SER PROTAGONISTES I RESPONSABLES DEL PROPI CANVI

L’altre part del tema d’aquest congrés: L’ACOMPANYAMENT PROFESSIONAL: és ple de significació, ens diu quina és la nostra feina com a professionals.

ACOMPANYAR, vol dir

  • FACILITAR EL CAMI
  • IDENTIFICAR I POSAR A L’ABAST ELS RECURSOS
  • AJUDAR EN ELS RETROCESSOS DE LES PERSONES
  • SER RESISTENT I RESILENT AL FRACÀS PROPI I ALIÈ
  • SABER ELS LÍMITS DE LA NOSTRA ACTUACIÓ PROFESSIONAL

Segur que avui i demà farem la llista molt més llarga...

En aquest sentit, la fortalesa de les i dels professionals dels SERVEIS SOCIALS, rau més que mai en el treball interdisciplinari, com a garant d’una intervenció integral i de qualitat.

PROFESSIONALS de Treball Social, d’Educació Social, de Psicologia, de Pedagogia i de Psicopedagogia: disciplines diferents per abordar dimensions diferents, cadascun dels professionals aporta el seu saber i bon fer en les situacions que es presenten. 

Perquè els professionals dels SERVEIS SOCIALS BÀSICS I ESPECIALITZATS, som MOTOR DE CANVI i en aquest sentit TRANSFORMADORS DE REALITATS i ACTIVISTES SOCIALS, cada disciplina des de la seva especificitat i objecte d’estudi i intervenció.

I en aquest sentit la PEDAGOGIA, com a corpus de coneixement té com a objecte d’intervenció i estudi l’EDUCACIÓ en el seu sentit més ampli, en persones de totes les edats, en grups i comunitats i en tots els entorns on es doni el fet educatiu, com és l’àmbit dels Serveis Socials des de totes les seves vessants.

Tal com s’indica, d’entre altres espais, en l’INFORME “EL PROFESSIONAL DE LA PEDAGOGIA I LA PSICOPEDAGOGIA en el CONTEXT SOCIAL”, entenem aquest context des de la perspectiva pedagògica d’atenció a les persones en l’àmbit familiar, educatiu, laboral, sanitari i comunitari dels serveis socials.

Des del Col·legi de Pedagogs de Catalunya i molt especialment des de la Vocalia i el Grup de Recerca de Pedagogia Social, defensem la Pedagogia Social com la disciplina des de la qual abordem, des de l'educació, de forma teòrica i pràctica, les complexes fronteres del procés de desenvolupament i socialització de persones de totes les edats, creences i cultures. Parlem d'infància, adolescència, joves, persones amb diversitat funcional, dona, gent gran, nous col·lectius socialment vulnerables i, en definitiva, D'ALLÒ SOCIAL –en majúscules- de la comunitat i de l'educació.

Cal donar impuls al reconeixement de LA PEDAGOGIA SOCIAL  perquè la nostra mirada és complementària i necessària a la d'altres DISCIPLINES professionals.  Estic convençuda que comptem amb la complicitat dels altres Col·legis Professionals amb els que hem coorganitzat el III Congrés de Serveis Socials Bàsics. Aprofito que avui comparteixo taula amb representants polítics que tenen responsabilitats en matèria de Serveis Socials per a reivindicar-ho i demanar-los suport.

Per acabar dir-vos que és i serà un autèntic privilegi compartir aquests dos dies amb totes i tots. Dos dies en què tenim molt a dir, molt a reflexionar i molt a reivindicar.

Moltes gràcies!

CLOENDA

Estic molt emocionada perquè agafem el relleu per al IV Congrés de Serveis Socials, estem molt il·lusionats i motivats!

Estic emocionada, també, d’aquests dos dies tant intensos que hem viscuts plegats. Ens han esperonat a què siguem protagonistes d’aquesta TRANSFORMACIÓ COL·LECTIVA amb la “re-volta de Jano” i que ACOMPANYEM a les persones en el LLINDAR on no envaïm l’espai de l’altre i l’altre no ens envaeix el nostre, un espai empàtic per ambdues parts.

Ens han convidat a compartir vivències i debatre-les, aquest era l’objectiu: COMPARTIR, DEBATRE, REFLEXIONAR, PROPOSAR.  Vivències abordades des de diferents dimensions, tenint com a marc els Serveis Socials bàsics i els especialitzats. Amb un factor comú: “L’ATENCIÓ A LES PERSONES”

I tot gràcies a totes i tots nosaltres que hem participat en aquest III Congrés de Serveis Socials Bàsics: ASSISTENTS, CONVIDATS, PONENTS, COMITÈS, ENTITATS SOCIALS, POLÍTICS i la Ciutat de l’Hospitalet del Llobregat que ens ha acollit.  Tot el que hem fet aquests dos dies ho tenim resumit en la NOTA DE PREMSA que avui s'ha enviat als MMCC i les conclusions quedaran publicades en la web del CONGRÉS.

Ens preparem pel IV Congrés de Serveis Socials i tant de bo molts dels temes que hem reivindicat avui hagin trobat resposta!

Tant de bo els Serveis Socials esdevinguin un veritable PILAR DEL BENESTAR, sent un dret per a la ciutadania. Tan de bo als professionals ens deixin ser MOTOR DE CANVI i TRANSFORMADORS DE REALITATS, com assenyalava en la inauguració. Tant de bo les persones estiguin en el CENTRE de l’ATENCIÓ SOCIAL.

Com deia agafem el relleu il·lusionats, sent conscients de la responsabilitat que comporta. Per al Col·legi de Pedagogs de Catalunya és un repte que entomem sabent que tindrem al costat als Col·legis de Treball Social, d’Educació Social i de Psicologia.

Un Congrés, el IV, en el que igual que els que ens ha precedit, hi posarem la mirada -com no podria ser d’una altra manera- de la PEDAGOGIA, del TREBALL SOCIAL, de la PSICOLOGIA i de l’EDUCACIÓ SOCIAL.

Ens veiem al IV Congrés de Serveis Socials, i com diem al Col·legi de Pedagogs, 

Salut, i molta Pedagogia!

Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta


NOTA DE PREMSA DEL III CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS

Data de publicació: 18/10/2018