Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA<BR> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > El Col·legi > OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA<BR>


OBERTURA I CLOENDA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

COPEC- BARCELONA, 17 de març de 2018

 

S’obre la 4ta i última JUNTA GENERAL ORDINÀRIA, en 2ª convocatòria,  d’aquesta IV Junta de Govern del període 2014 a 2018.

 


Sigueu molt benvinguts i benvingudes en aquest matí primaveral de dissabte a la SEU del COPEC de BARCELONA on tenim la SEU SOCIAL, aportació que ens va fer el president que em va precedir.

Un dia, el d’avui, molt reivindicatiu. Hi ha convocades concentracions per defensar els drets de les persones jubilades, el de les persones que han de fugir de la pobresa i de les guerres buscant una vida millor. I aquesta tarda estem convocats -altre cop- per sortir en defensa de l’escola catalana, dels nostres docents i del model educatiu català.

Gràcies a totes i tots per acompanyar-nos, gràcies Josep Maria Elias, president estat del COPEC i Martí Teixidó president de la Comissió de Deontologia per haver-nos acompanyat en totes les Juntes Generals del nostre mandat.

Abans de res vull donar les gràcies a totes i tots que heu estat fent i feu suport al COPEC i a la PEDAGOGIA, durant aquest 4 anys, cadascú des de les seves possibilitats i disponibilitats.

No em cansaré de dir que som prop d’un centener de col·legiats i col·legiades que, de forma desinteressada, aporten el nostre granet de sorra per a fer avançar aquest COL·LEGI i per enfortir la PEDAGOGIA a casa nostra:

Vull agrair, encara emocionada per la Jornada de Pedagogia que hem fet amb les universitats, als 35 ponents -tots pedagogs/gues o psicopedagogs/gues- 22 dels quals eren col·legiats/des haver compartit el seu coneixement i experiència amb els més de 200 assistents. Una gran contribució a la Pedagogia i al COPEC.

Avui acompanyada de tota la JUNTA DE GOVERN, vull fer un breu balanç i valorar si hem aconseguit el que ens vam plantejar amb el programa de la IV Junta de Govern. Fent un repàs pels OBJECTIUS que volíem assolir valorem que:

1.    Constituir la VOCALIA D’EMPRESA,

o   Assolit: es va incorporar la VOCALIA en la JUNTA DE GOVERN, liderada per EVA FONT, queda molt camí per fer però la llavor està posada.

2.    Consolidar el GRUP DE RECERCA COPEC,

o   Assolit: els GRUPS DE TREBALL passen a ser GRUPS DE RECERCA, dirigit per M. Victòria Gómez, vicepresidenta, per la seva evolució a un model de recerca i estudi.

3.    Crear l’EDITORIAL COPEC i PUBLICAR,

o   Assolit: s’estrena el SEGELL EDITORIAL COPEC publicant l’estudi “SÈRIES INFANTILS, Una aproximació d’anàlisi pedagògica”

4.    Major cooperació UNIVERSITAT-COPEC:

o   Assolit:

§  Creats els GUARDONS als millors TFG de Pedagogia amb la col·laboració de les universitats catalanes.

§  S’ha fet la I Jornada de Pedagogia entre UB-UAB-URV-UDG-COPEC.

5.    Mantenir i promoure de noves, relacions

o   Assolit:

§  Administració pública: hem fet 11 visites a diferents Departaments i Organismes

§  Entitats privades (social, educatives i empresa): hem fet 13 visites

§  Universitats Catalanes que fan pedagogia: rebuts pels seus degans i deganes.

6.    Expandir i promoure els serveis externs

o   No assolit, s’ha fet intents però no han estat suficients per a què poguessin créixer

7.    Assolir una major participació col·legial:

o   No assolit, malgrat s’han fet accions i estratègies per a promoure-ho.

8.    Disposar de seus arreu del territori.

o   Assolit:

§  Copec-Girona i Copec-Lleida, inaugurades el 2016 completant amb Copec-Tarragona la presència a tot es territori català.

§  Atenció col·legial setmanal a les seus de Tarragona, Girona i Lleida


En aquest sentit, creiem que l’OBJECTIU GENERAL:

“donar continuïtat a les tasques empeses per les juntes antecessores, seguir lluitant per a fer visible la pedagogia i la psicopedagogia en tots els espais professionals i davant la societat i vetllar per professió pedagògica i pel seu bon exercici.”

s’ha assolit i aquesta Junta tanca la seva tasca amb la satisfacció d’haver contribuït a què el nostre estimat Col·legi segueixi avançant.  Tanmateix ens han mancat AUMENTAR LA PARTICIPACIÓ COL·LEGIAL i PROMOURE ELS SERVEIS EXTERNS DEL COPEC, dues assignatures pendents que té el COPEC.

Tot això ha estat possible gràcies a l’equip de dues pedagogues i 1 pedagog de la Secretaria Tècnica del COPEC.  Totes les Juntes de govern – i aquesta especialment- han posat en valor la seva competència i bon treball.

Enguany com mostrarà el nostre tresorer la inversió en RRHH és arriscada i difícil de mantenir. Cal tenir en compte que d’una banda el COPEC és una entitat privada i se sustenta de les quotes del col·lectiu col·legial i, d’altra, que l’equip de professionals són treballadors que es regeixen per normativa laboral i a tal normativa ens devem el COPEC com empresa i els PROFESSIONALS com a treballadors.

La voluntat és seguir comptant amb l’equip en ple, perquè la seva tasca és imprescindible per a què el COPEC segueixi avançant, tanmateix caldrà estar amatents a l’evolució col·legial i als serveis externs que puguem promoure per mantenir el nivell econòmic que necessita el COL·LEGI.

Però avui la Junta de Govern som aquí per a retre comptes del 2017, un any intens i especialment complicat per la situació política i social del nostre país que ha obligat tant a persones com a institucions a no restar indiferents davant els esdeveniments. Ha calgut manifestar-se i posicionar-se en diferents ocasions. Sobre aquesta qüestió en parlarem en el punt 5 de l’ordre del dia.

Escoltem doncs a la nostra secretària, M. Concepció Torres, i la Junta tota, que tenen molt per explicar-nos.

CLAUSURA DE LA JUNTA GENERAL ORDINÀRIA

Vull destacar la feina feta pel CONSELL SOCIAL i per la COMISSIÓ de DEONTOLOGIA que avui entren en funcions junt amb la JUNTA DE GOVERN, fins a la constitució d’una nova Junta de Govern que proposi nova constitució pel Consell Social i per la Comissió de Deontologia.

D’una banda el Consell Social, presidit per Jordi Puig, ha tancat el 13/12/2017, el document “INFORME SOBRE LES COMPETÈNCIES DEL GRAU DE PEDAGOGIA”, que recull amb el fil conductor de les competències els plans d’estudis de les 4 universitats catalanes. De ben segur que serà un referent quant a la formació acadèmica i les competències que adquireix el pedagog/a en els estudis del Grau de Pedagogia.


D’altra, la Comissió de Deontologia, presidida per Martí Teixidó, ha conclòs el document DECLARACIÓ SOCIAL PER LA PEDAGOGIA”, que ha partir d’una ponència del president de la Comissió i que amb molt d’encert ha vinculat a Societat Catalana de Pedagogia i Col·legi de Pedagogs, que el van signar el 15/06/2017. Document presentat públicament en el 15è aniversari del COPEC i a la I Jornada de Pedagogia i del que se’n farà difusió i convidarà a adherir-se a les universitats catalanes que fan pedagogia.

 

Aquests dos documents conjuntament amb el “CODI DE DEONTOLOGIA”, elaborat per la Comissió de Deontologia el 2013 i el “EL PROFESSIONAL DE LA PEDAGOGIA I LA PSICOPEDAGOGIA”, elaborat per la Junta de Govern el 2016, se'n farà una edició amb el títol DOCUMENTS PROFESSIONALITZADORS DEL PEDAGOG/A I DEL PSICOPEDAGOG/A.

 

Acabem el mandat, doncs, amb la perspectiva de dues publicacions:  “Documents Professionalitzadors” i el “El Pedagog/a i Psicopedagog/a en l’àmbit social”, que enfortiran i donaran identitat al perfil, competències i funcions del pedagog/a i psicopedagog/a arreu on calgui.

 

Com a cloenda vull fer un sincer reconeixement a tota la JUNTA DE GOVERN pels esforços esmerçats, pel treball incansable, per l’honestedat i per haver estat un equip cohesionat, compromès i responsable. Ha estat un honor i un gran privilegi formar-hi part!!

 

Bons auguris en les properes eleccions a Junta de Govern!

 

Salut, País i Pedagogia!

 

Rosa Rodríguez i Gascons

Presidenta en funcions


Data de publicació: 17/3/2018