Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com PRESENTACIÓ ALS MMCC DEL II CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > El COPEC > Presidència > Parlaments actes

PRESENTACIÓ ALS MMCC DEL II CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS

PARLAMENT EN L'ACTE DE PRESENTACIÓ ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ[1]

II CONGRÉS DE SERVEIS SOCIALS: VIOLÈNCIES EN ELS ESCENARIS ACTUALS

COPC - BARCELONA


Bon dia a totes i tots és un goig estar aquí representant al Col·legi de Pedagogs de Catalunya, a la presentació II CONGRES DE SERVEIS SOCIALS als mitjans de comunicació, que com han dit els companys que m’han precedit té com a tema de debat i anàlisi la VIOLÈNCIA i, matisem, en els ESCENARIS ACTUALS, perquè la violència ha format part de la humanitat des de temps remots les civilitzacions ha procurat canalitzant-la i neutralitzar-la. 


Tanmateix la culturització de la nostra societat, no ha aconseguit eradicar-la ni disminuir-la, ans al contrari, les noves formes de comunicació han promogut i instaurat noves formes de violència. La DIFERÈNCIA, continua sent el motiu que inspira el rebuig de l'altre.  


A tot això hi hem de sumar, com s’ha comentat, que a mesura que les situacions personals, familiars, econòmiques i socials es precaritzen i la resposta a les necessitats, també TOT EL SISTEMA TRONTOLLA i la VIOLÈNCIA ens sorprèn per la  virulència que pren: es transforma i adopta formes i dimensions no esperades augmentant exponencialment. 


Com la VIOLÈNCIA dels desnonaments que des de fa quasi 10 anys és un assot per a les persones i per a les famílies, dissabte llegia a un diari català[2] que hi ha 46 desnonaments diaris a Catalunya i era notícia perquè havien baixat, esgarrifós i vergonyós!   


O com la VIOLÈNCIA del drama humanitari que viuen les persones que demanen refugi a Europa i reben com a resposta la indiferència. El reportatge My friend[3] del juny passat sobre l’amuntegament als camps de refugiats de Grècia hi posava cares i noms a les persones que ho estan patint. 


I, també, es fan més visibles les VIOLÈNCIES intrafamiliars, on la desesperació i la frustració desencadenen més situacions de violència en l’àmbit familiar, en aquest sentit vull destacar un fragment d’una reflexió d’una col·lega, Pilar Morral, que treballa frec a frec amb les famílies en Equips d’Atenció a la Infància i Adolescència:  “En el treball amb famílies dins l’àmbit social i psicopedagògic, els professionals podem observar una casuística important de casos de violència domèstica en la parella.”[4] Diu al seu article. 


Important fer menció les VIOLÈNCIES en l’entorn escolar, tant l’assetjament per part del propis companys d’escola, o l’abús per part d’adults que, malauradament, han estat al centre de les notícies. 


Aquestes i altres VIOLÈNCIES estan present en els serveis socials on s’atenen en gran mesura a les persones i als col·lectius que pateixen alguna forma de violència, maltractats individualment i/o col·lectivament. 


Per a abordar-ho cal una profunda reflexió per mitjà de l’anàlisi i debat. I és aquesta precisament la finalitat del II Congrés de Serveis Socials. Un espai de reflexió compartit que ens convida a renovar la motivació en l'exercici de les diferents professions des de la revisió de les circumstancies actuals, el  coneixement, i la millora social. 


Per finalitzar vull compartir amb vosaltres que, enguany, al Col·legi de Pedagogs ens sentim reconeguts amb la nostra incorporació a l’organització del II Congrés de Serveis Socials. Els pedagogs i pedagogues estem compromesos amb la realitat social i formem part del conjunt de professionals que intervenim en aquest àmbit aportant una mirada més a la complexitat actual. 


Des de la pedagogia ens sumem a la contínua interrogació analítica de les diferents manifestacions de violència, col·laborant a renovar i crear eines d'intervenció per acompanyar en el re-aprenentatge de noves maneres de relacionar-nos, d'educar dins i fora de la família, i de defensar noves vies que garanteixin els drets personals i de convivència. 


Vull concloure amb un reconeixement als Comitès que heu treballat/esteu treballant de valent tant a nivell conceptual com organitzatiu, especialment a la Comissionada Carolina Pastor, per la seva coordinació i lideratge.

 


Rosa Rodríguez i Gascons
Presidenta
Col·legi de Pedagogs de Catalunya
Barcelona, 18 d’octubre de 2016
[1] Elaborat amb la col·laboració de Montserrat Juanpere, Vocal de Social i Pilar Morral, coordinadora del Grup de Treball de Pedagogia Social. Ambdues representants del COPEC al comitè Institucional de II Congrés de Serveis socials.

[2] Diari ARA, 15/10/2016

[4] L’HOME MALTRACTAT TAMBÉ EXISTEIX” a PARLEM DE PEDAGOGIA http://www.pedagogs.cat/reg.asp?id=2934&i=ca
Data de publicació: 18/10/2016