Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com ´L’Educació és un DRET amb el que no es pot jugar!´<br> | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI

"L’Educació és un DRET amb el que no es pot jugar!"

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Actualitat > "L’Educació és un DRET amb el que no es pot jugar!"<br>

"L’educació és un dret universal ja destacat en el document dels Drets Humans de 1948 en l’article 26; més tard l’any 1959 els Drets dels Infants ho explica molt bé en el principi 7. Si anem concretant les lleis, l’any 1978 la Constitució Espanyola aporta el dret a l’educació a través de l’article 27 i així fins que també dins de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya hi queda reflectit aquest dret.” 


Així comença l’article "L'Educació és un Dret amb el que no es pot jugar" de M. Concepció Torres a Parlem de Pedagogia, que el Col·legi de Pedagogs de Catalunya destaca avui, DIA UNIVERSAL DELS DRETS DELS INFANTS, proclamat per les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, recordant que en l’actualitat encara hi ha al món molts nens i nenes que no gaudeixen del ple DRET A L’EDUCACIÓ, dret que ve explicitat en article 28 de la Convenció sobre els Drets del Nen, ratificada per l’Assemblea General en la Resolució 44/25 del 20/11/1989 i d’obligat compliment[1]:

 1. "Els estats membres reconeixen el dret de l’infant a l’educació, i amb l’objectiu d’aconseguir aquest dret progressivament i basant-se en la igualtat d’oportunitats, especialment han de:
  • a)Implantar l’ensenyament primari obligatori i gratuït per a tothom.
  • b) Fomentar el desenvolupament de formes diferents de l’ensenyament secundari, inclòs l’ensenyament general i el professional, i posar-lo a l’abast de tots els infants prenent les mesures pertinents, com ara implantant l’ensenyament gratuït i oferint ajut econòmic en cas de necessitat.
  • c) Mitjançant qualsevol mitjà adequat, fer que l’ensenyament superior sigui accessible a tothom, segons la capacitat de cadascú.
  • d) Posar a l’abast de tots els infants informació i orientació sobre les qüestions referents a l’educació i professionals.
  • e) Prendre mesures per a encoratjar l’assistència regular a l’escola i reduir les taxes d’abandonament escolar."
 2. "Els estats membres han de prendre totes les mesures adequades per assegurar que la disciplina escolar sigui administrada de manera compatible amb la dignitat humana de l’infant i de conformitat amb aquesta Convenció."
 3. "Els estats membres han de fomentar i encoratjar la cooperació internacional pel que fa a l’educació, especialment amb l’objectiu de contribuir a eliminar la ignorància i l’analfabetisme del món, i facilitar l’accés als coneixements científics i tècnics i als mètodes d’ensenyament moderns. En aquest aspecte, s’ha de tenir en compte especialment les necessitats dels països en desenvolupament”

El Col·legi de Pedagogs de Catalunya, entitat signant del PACTE PER LA INFANCIA, es fa ressò de les iniciatives del nostre país en lluita pels Drets dels Infants i, com cada any, participa en l’acte institucional de Commemoració del Dia Universal dels Drets dels Infants, que promou la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, on s’ha presentat el BLOG DEL PACTE PER A LA INFÀNCIA i EL JOC DELS DRETS

[1] La  Convenció  sobre els  Drets de l’Infant, 20 de novembre de 1989

Data de publicació: 20/11/2013