Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com AVANTPROJECTE DE LLEI DE MEDIACIÓ 2019 | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > GR Mediació

AVANTPROJECTE DE LLEI DE MEDIACIÓ 2019

El passat 11 de gener es va publicar l'Avantprojecte de la Llei de Mediació que pretén promoure la mediació inter i intrajudicial. Recordem que la mediació és una metodologia de gestió de conflictes en que es retorna el poder a les parts per arribar a una solució més efectiva, reduint el temps i els costos de gestió que, en aquest cas, pretén també reduir la sobrecarrega dels jutjats.

Les principals modificacions que introdueix són:

  • Assistència obligatòria (no voluntària) a una sessió informativa de mediació i una sessió exploratòria amb un professional de la mediació inscrit en el Registre de Mediadors i Institucions de Mediació dependents del Ministerio de Justicia o en els registres habilitats per les comunitats autònomes (Registre de Mediadors del Centre de Mediació i Dret Privat en el cas de Catalunya).
  • S'inclou la mediació en el dret d'assistència jurídica gratuïta.
  • Canvi cap a un model de mediació d'“obligatorietat mitigada”. És a dir, per poder interposar una demanda, caldrà haver intentat la via de la mediació prèviament, en determinades situacions.

Cal remarcar que la participació en el procés de mediació continua essent voluntària. Només és obligatori mantenir una sessió amb un professional de la mediació que explicarà a les parts en què consisteix la mediació, el procediment a seguir i els seus beneficis davant la via judicial. Tanmateix, es farà una primera anàlisi del conflicte.

El Col·legi de Pedagogs veu amb bons ulls aquests canvis normatius en pro de potenciar la mediació. Tenint en compte que la mediació està alineada amb la pedagogia en la promoció de la cultura de la pau i el diàleg, la millora de la convivència i la responsabilitat de les persones amb les seves circumstàncies.

Recolzem el canvi normatiu, tot i entenent que aquest no és suficient per difondre la cultura del diàleg i la mediació. També cal posar en marxa diferents accions de promoció i difusió entre la ciutadania i desenvolupar accions de formació de tots els professionals i actors implicats.

Aquesta reforma entrarà en vigor 3 anys després de la publicació al BOE i planteja la modificació de 3 lleis anteriors (la Ley 1/2000, de 7 de enero, de Enjuiciamiento Civil; la Ley 5/2012, de 6 de julio, de mediación en asuntos civiles y mercantiles y la Ley 1/1996, de 10 de enero, de asistencia jurídica gratuita).

Per consultar les modificacions proposades clicar el següent enllaç: 


Data de publicació: 18/2/2019