INICI > El COPEC > La veu del COPEC
NdP: SETMANA DE LA MEDIACIÓ 2019 AL COPEC
SETMANA DE LA MEDIACIÓ 2019 AL COPEC
El Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC) en el Marc de la Setmana de la Mediació 2019 i amb motiu del DIA EUROPEU DE LA MEDIACIÓ, celebrat el 21 de gener i promogut pel Centre de Mediació en Dret Privat de Catalunya (CMDPC), ha organitzat i participat en actes arreu de Catalunya, per impulsar, promoure i fomentar la mediació i la cultura de la pau, des del compromís i la dedicació per resoldre els conflictes en els diferents àmbits d’intervenció dels pedagogs/gues i psicopedagogs/gues.
- Dilluns 21 de gener, en Joan Gamero, pedagog i mediador, vocal de Pedagogia i Escola del COPEC, participà en la taula rodona “Mediació i dinàmiques restauratives” emmarcada en les V Jornades Pedagògiques de l’Escola Joan Bardina de Sant Boi de Llobregat.
- Dimarts 22 de gener, a la seu del COPEC a Barcelona, en Josep Armengol, pedagog i mediador, membre del GR Mediació del COPEC, va portar a terme el taller sobre "Dinàmiques Mediadores amb el cos", de caire pràctic i didàctic.
- Dimecres 23 de gener, a la seu del COPEC a Lleida, a les instal·lacions de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL), es va realitzar el seminari "El/la Coordinador/a de Parentalitat", impartit per la pedagoga i mediadora Mercè Alvarez i per Maria Sacasas, presidenta de l’Associació Nacional de Coordinadors/es de Parentalitat.
A la taula rodona, Gamero, acompanyat per l’alcaldessa de l’Ajuntament de Sant Boi, la regidoria d’Educació, el Servei Municipal de Mediació Ciutadana i el pedagog Coordinador de la Comissió de Mediació i Dinàmiques Restauratives de l'Escola Joan Bardina, presentà diverses experiències en mediació escolar enfocades en la competència emocional docent. De la seva intervenció destaquem que el model de mediació per a resoldre conflictes escolars, traspassa la frontera de l’escola, esdevenint un punt de trobada i una forma positiva d’interactuar com a model de convivència a nivell de barri i ciutat. Com a pedagog, reforça el valor educatiu i pedagògic de la mediació en l'organització de l’escola, basada en valors i potenciadora de la cultura de la pau i el diàleg, afegint una mirada transformadora de la realitat. Per acabar, es va comptar amb el testimoni de famílies, alumnes i mestres de l’escola que van compartir les seves vivències.
Per altra banda, el GRUP DE RECERCA DE MEDIACIÓ del Col·legi de Pedagogs, coordinat per Marta Mozo, organitzà dues activitats en format de taller i seminari.
La primera activitat es va portar a terme a la seu del COPEC a Barcelona, dimarts 22 de gener, sobre DINÀMIQUES MEDIADORES AMB EL COS. Un taller de caire pràctic dirigit per en Josep Armengol, pedagog i mediador, membre del GR Mediació del COPEC, en el que van participar una quinzena de persones. Es van introduir aspectes del teatre en el procés de la mediació, representant casos i conflictes des d’una visió retrospectiva, implementant aspectes i elements del teatre de l’oprimit. Es caracteritzà pel desenvolupament d’exercicis, didàctics i dinàmics, exemplificadors de com trencar amb els rols entre el mediador/a i el mediat/da, sobre com prendre distància del conflicte deixant-se portar per l’altre i com treballar la confiança i la responsabilitat. També, a través de representacions visuals de situacions de conflicte per mostrar les emocions sorgides, els punts de vista i així aconseguir una visió global d'un procés de mediació.
La segona i darrera activitat realitzada en el marc de la Setmana de la Mediació és el seminari EL/LA COORDINADOR/A DE PARENTALITAT. Es va fer a la seu del COPEC a Lleida, dimecres 23 de gener, a les instal·lacions de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL), acompanyats per la seva gerent. El seminari, impartit per la pedagoga i mediadora Mercè Alvarez, i per Maria Sacasas, presidenta de l’Associació Nacional de Coordinadors/es de Parentalitat, va comptar amb una vintena de professionals de la mediació de la pedagogia, la psicopedagogia, la psicologia, el treball social, l’educació social... van conèixer i analitzar les funcions d’un/a coordinador/a de parentalitat, les fases d’un procés i el circuit de treball, així com exemples pràctics de casos. Es va fer una contextualització tot destacant les claus: el treball en equip pluridisciplinar i la flexibilitat dels professionals que aborden la figura de coordinador/a de parentalitat, tractant el conflicte des de la seva complexitat i amb una mirada apreciativa del canvi sense judicis ni etiquetes. Va concloure amb l'acte de signatura d’un conveni entre el COPEC i ANCOPA, amb l’objectiu de sumar sinergies per a la promoció del coordinador/a de parentalitat.
En conclusió, valorem una setmana amb molta visibilitat a la mediació per fer ressò i promocionar-la, com a mètode de resolució de conflictes, recordant que el COPEC és un SIM, un Servei d’Informació Mediadora que s’ofereix per pedagogs/gues mediadors/es col·legiats/des.
Més informació: comunicacio@pedagogs.cat - 609403879
Col·legi de Pedagogs de Catalunya
www.pedagogs.cat
Data de publicació: 25/1/2019