Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com NdP: ACTE PRESENTACIÓ II CONGRÉS SERVEIS SOCIALS | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI

NdP: ACTE PRESENTACIÓ II CONGRÉS SERVEIS SOCIALS


18/10/2016 Es presenta el II Congrés de Serveis Socials. Violències en els escenaris actuals, coorganitzat per quatre col·legis oficials de serveis socials
  • El tema del Congrés, les violències en els escenaris actuals, és un fenomen que evoluciona cap a noves formes i nous contextos, però que manté la magnitud al llarg del temps
  • L’acte de presentació reuneix els màxims representants del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya i el Col·legi de Oficial de Psicologia de Catalunya, que coorganitzen el Congrés
La seu del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha acollit la presentació del II Congrés de Serveis Socials. Violències en escenaris actuals que se celebrarà el 9 i 10 de novembre de 2016 a les Cotxeres de Sants. El Congrés, coorganitzat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), el Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC) i el Col·legi de Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), s’ha presentat exhaustivament mitjançant els representants de tots els comitès que l’han fet possible.

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Jornades > NdP: ACTE PRESENTACIÓ II CONGRÉS SERVEIS SOCIALS 

En primer lloc, el degà del COPC -el sr. Josep Vilajoana- ha donat la benvinguda a l’acte i ha contextualitzat el Congrés. Tal com ha declarat “el deure dels serveis socials és entendre la violència, per poder-hi intervenir”. Les situacions reals de violència, que atenen cada dia els serveis socials, en paraules del degà, “manifesten unes violències que s’han institucionalitzat” i que cal “atendre sense simplificar, amb recursos i tenint en compte el desgast dels professionals que les tracten”.

La segona intervenció, a càrrec de la comissionada del Congrés Carolina Pastor, ha remarcat que “la violència arrela en un ampli ventall de problemàtiques personals, familiar i socials (...) que és exercida o patida de forma individual o de forma col·lectiva”, de manera que esdevé una problemàtica social tan diversa (bullying, bandes organitzades, refugiats, etc.) que necessita uns serveis públics diversificats que cal redefinir, coordinar i dotar de recursos perquè siguin eficaços. Segons afirma, “la voluntat del Congrés és conèixer a fons totes les formes de violència, però especialment les que apareixen en els nous escenaris socials” que han generat les noves realitats socials i laborals que ha creat el context de crisi econòmica, els actuals moviments migratoris, els canvis en els models educatius... que “es volen conèixer millor des del punt de vista teòric, però especialment a la pràctica, a través dels programes socials que s’hi apliquen”.

En tercer lloc, la representant el Comitè Organitzador Irene Moulas, ha ressenyat la informació que ja ha generat, a dia d’avui, el Congrés. D’una banda, el web cssb.cat; de l’altra, el recull d’articles dels ponents al blog del Congrés cssb.cat/blog-ii-congres/, el twitter @2css16 i l’etiqueta #CSSB16 i les imatges del concurs de fotografia.

El quart torn, el de Mercè Civit, representant del Comitè Científic que ha configurat el programa i seleccionat els ponents, ha remarcat que el Congrés -a més dels tipus de violència ja descrits- també aborda la violència estatal (que inclou la violència econòmica generada per la legislació que estableix un determinat marc macroeconòmic) i la violència institucional, que s’origina en els serveis públics en aplicació dels seus programes, quan aquests estan mal dissenyats o estan infradotats. Per últim, ha reflexionat que les violències “no són un fenomen aïllat, sinó que estan interrelacionades”. Sovint, hi ha víctimes que reben més d’una violència (de gènere, econòmica) o violències transversals, interrelacionades. Per exemple, la violència familiar es dirigeix simultàniament de pares a fills, entre cònjuges o entre iguals (fills). Per tant “volem intervenir en aquesta violència transversal (...) a través d’una intervenció global” que actuï coordinadament, no només entre serveis públics, sinó també amb entitats socials.

La Comissió Institucional, integrada pels màxims representants dels quatre col·legis oficials organitzadors, ha pres el relleu per cloure l’acte. En primer lloc, la presidenta del COPEC, la sra. Rosa Rodríguez, ha descrit com el sistema d’atenció social es tensiona en els moments de màxima necessitat, i com la violència ocupa l’espai que el sistema no atén. Segons ha declarat “cal un profunda reflexió per mitjà de l’anàlisi i el debat” a la qual el col·legi celebra haver-se incorporat. (Parlament Rosa Rodríguez)

A continuació, Maria Rosa Monreal -presidenta del CEESC- ha descrit els escenaris en què les educadores i educadors socials intervenen per atenuar la violència social: els centres educatius, el barri, els centres de serveis socials. La reflexió que “malgrat actuem, les violències segueixen presents” ha de motivar el reforç del treball conjunt. Segons ha explicat com a exemple, quan una persona és usuària d’un centre educatiu i d’un centre sanitari, aquests han d’actuar de forma coordinada per aconseguir la part d’objectius que comparteixen, cosa que s’aconsegueix mitjançant congressos com el Congrés de Serveis Socials.

Per últim, Núria Carrera -degana del TSCAT- ha recordat que els serveis socials són “la boca d’entrada per on entra el dolor, l’ansietat, la desesperació.. i la violència en el sistema”. Tal com es demostrarà en el Congrés “la falta de recursos, la falta de drets socials, generen violència (...) tant entre iguals -entre la població- com amb els professionals que treballen per atendre-la”.
Finalment, l’acte ha conclòs amb l’expressió de la voluntat comuna de seguir col·laborant, tant en l’àmbit acadèmic com en l’assistencial, i d’eixamplar els àmbits de col·laboració a altres col·legis professionals.
Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya > Jornades > NdP: ACTE PRESENTACIÓ II CONGRÉS SERVEIS SOCIALS 

Més informació: Isaac Martínez, comunicació institucional | 682 493 567 | imartinez@copc.cat

RESSÒ MITJANS DE COMUNICACIÓ:

Data de publicació: 21/10/2016