INICI > El COPEC > Comunicació > Televisió
El Punt Avui Televisió - Àngel Casajús Lacosta: "La sobreprotecció dels fills"
EL PUNT AVUI TELEVISIÓ - Àngel Casajús Lacosta: "La sobreprotecció dels fills"- 01/07/2015
Àngel Casajús LacostaVocal d'EducacióCol·legi de Pedagogs de Catalunya
Programa L'Illa de Robinson: "La sobreprotecció dels fills", per Eduard Berraondo. Minut 7:30 fins 55:28
Àngel Casajús parla sobre la sobreprotecció dels pares cap als fills, amb Jesús Vilar Martín, pedagog i educador social; Eva Bach Cobacho, pedagoga i escriptora; Cristina Gutiérrez, de la Fundació La Granja escola; Núria Gou, psicòloga, i Nora Rodríguez Vega, pedagoga i escriptora.
La sobreprotecció és una preocupació?
"Sí que crec que és una preocupació, m'hi he trobat com a professor tant a secundària com a la universitat. Sabem que la conseqüència d'una sobreprotecció evocarà en una despreocupació i una desprotecció al final."
Definició de "sobreprotegir"
"Ho definiria com un cel excessiu, per part dels pares, per la por que tenen i sabent que cap nen neix amb un llibre d’instruccions sota el braç. D'alguna manera, totes les coses que en principi, per l'absoluta dependència que tenen els nadons a l'hora de néixer, que els pares no són capaços d'anar deixant, a poc a poc, una autonomia, i això després desembocarà en un desenvolupament emocional molt deficient, amb molts problemes."
Sobreprotegir als nens és desprotegir-los?
“Els mateixos pares saben, des del començament, que són molt sobreprotectors. Moltes vegades el que acostuma a passar és que un dels dos és súper protector i en canvi li retreu constantment a la parella què no ho sigui, que ho està fent malament, etc. De totes maneres, és a la escola on aquest problema més surt a la vista; a vegades porten treballs que és impossible que hagin fet els nens i han estat els pares que ho han fet, perquè no pateixin i es vegin inferiors davant dels companys.”
Arriba un punt que els pares renuncien, i són els fills els que han de prendre les decisions?
"Malauradament és el cas, cada vegada més en una edat més primerenca. A l'escola els pares quan hi ha un problema, el planteja al professor ja que no sap què fer, amb el seu fill. És producte d'avançar-se cada vegada que li passa alguna cosa."
[...] "Una cosa és avisar al fill que es trobarà amb una pedra i educar-lo per saber com sortejar-la, i una altra, és la sobreprotecció i dir-li que li trauràs la pedra i no tindrà cap problema."
[...] "Remarcaria la 'superprogramació' diària que tenen els nens, que no dóna lloc a una improvisació, a que vagin amb els amics, a que es defensin dins del seu grup, i per això no hi ha possibilitats de poder enfrontar-se a problemes que abans sortien de manera natural."
[...] "El problema que tenen els pares és que després no saben com tallar aquesta actitud de sobreprotecció i defensen els seus fills, fins i tot amb edats universitàries." (...)
Data de publicació: 1/7/2015