INICI > El COPEC > Vocalies professionals > Vocalia Pedagogia Social
Informe Anual de Drogodependències 2014
El passat 26 de juny, amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’ús indegut i el Trà fic Il·lÃcit de Drogues, Projecte Home Catalunya va presentar l’Informe Anual sobre el perfil de persones amb drogodependències, extret del treball de l’entitat durant el 2014.
Aquest document mostra les dades de consum de diverses substà ncies que creen més addicció, elaborant aixà un perfil de consumidor habitual de les mateixes.
S’informa que, per primera vegada en 20 anys, l’alcohol supera la cocaïna com la substà ncia de consum principal entre les persones adultes que estan en tractament. Aquest fet fa dispara les alarmes, degut a que les demandes per alcoholisme han crescut i continuen en els darrers anys. L’alcohol és una substà ncia acceptada socialment i, per tant, accessible per a la població tan adolescent, on habitualment s’inicia el seu consum, com adulta, en contraposició d’altres substà ncies com la cocaïna.
L’informe revela que el perfil d’usuari en tractament a l’entitat és d’un home de mitjana edat, que viu amb parella o amb parella i fills, amb manca d’estudis o estudis bà sics i que depèn d’ajuda externa per a cobrir les seves necessitats bà siques. També mostra que la substà ncia més consumida per adolescents continua sent el cà nnabis i ens deixa la preocupant dada de que durant 2014 s’ha incrementat en un 29% el número de persones ateses.
El treball de Projecte Home en l’elaboració d’aquest document ens ha de servir per poder fer una campanya de conscienciació i prevenció dels abusos de substà ncies il·legals i perilloses pel benestar de la nostra societat.
En aquest sentit, des de la pedagogia, la resposta ha d’estar especialment centrada en la prevenció, incorporant programes educatius des d’edats primerenques, en tots els à mbits escolar, social, lleure, familiar, etc., que promogui una cura responsable del propi cos mitjançant actituds saludables i que doni a conèixer els perjudicis que tenen les substà ncies additives en el creixement fÃsic, psÃquic i intel·lectual.
Data de publicació: 29/6/2015