Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com AVUI HEM PARLAT DE PEDAGOGIA I PARENTALITAT POSITIVA PER A LA PRÀCTICA PROFESSIONAL | Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya

INICI > Recerca i Comissions > Comissió Pedagogia Social

anterior

AVUI HEM PARLAT DE PEDAGOGIA I PARENTALITAT POSITIVA PER A LA PRÀCTICA PROFESSIONAL

Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya >  > AVUI HEM PARLAT DE PEDAGOGIA I PARENTALITAT POSITIVA PER A LA PRÀCTICA PROFESSIONAL


Avui hem parlat de PARENTALITAT POSITIVA amb la Dra. M. Àngels Balsells, catedràtica de Pedagogia de la Universitat de Lleida, en el webinar organitzat per la Vocalia de Pedagogia Social, on la Dra. Balsells ens ha presentat la Guía de Buenas Prácticas en Parentalidad Positiva  i la Guía sobre competencias parentalesdisponibles a ww.familiasenpositivo.org/ca


La Dra. M. Victòria Gómez, presidenta del COPEC, ha inaugurat la sessió destacant que: "Tenim el privilegi de comptar amb la dra. M. Àngels Balsells, experta en Parentalitat Positiva, una model que neix en l’àmbit social, i susceptible d’aplicar allà on es treballi amb infants i famílies. Noves i millors formes d’afrontar els processos, tant sensibles com importants, del treball amb famílies i infants. Una oportunitat d’enfoc per al professional de la pedagogia i psicopedagogia basat en l’evidència i en les bones pràctiques.


Ha conduït la sessió, la Sra. Pilar Morral, vocal de Pedagogia Social, que ha presentat un breu recorregut de la Dra. M. Àngels Balsells Bailón a través de la seva trajectòria acadèmica i investigadora, contribuint a la creació de marcs científics de referència i a transformar-los en recursos educatius i socials. Les seves aportacions científiques son especialment rellevants en tres àmbits: (1) Reunificació familiar en el sistema de protecció infantil; (2) parentalitat positiva; y (3) Participació d’infants, adolescents i joves. Així com I la seva expertesa en Parentalitat Positiva com a membre del Grupo de Expertos en Parentalidad Positiva del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales y Equidad y de la Federación Española de Municipios y Provincias.


En les seves intervencions la Dra. Balsells, ha defensat la importància de la PARENTALITAT POSITIVA per al treball que es porta a terme amb infants i famílies, de qualsevol condició socioeconòmica i en qualsevol àmbit: social, salut, educació i ha destacat que la PARENTALITAT POSITIVA descansa en 3 factors claus: 

  • ENFOCAMENT ECOLÃ’GIC: on la intervenció va més enllà dels treball amb infants i progenitors, s’ha de contemplar tot el context de benestar de la família. No fem responsables únicament el pares, sinó el propi context i la xarxa comunitària.
  • ENFOCAMENT INCLUSIU: quan es treballa amb famílies per millorar les relacions parentals, cal entendre que per exercir la parentalitat tots necessitem suport, l cal utilitzar mes o menys recursos en funció de la necessitat de cada família.
  • ENFOCAMENT PARTICIPATIU: entendre la situació des del punt de vista dels participants. Que es valori per un igual els punts de vista del professional, dels fills/filles i dels progenitors.  Cal que els pares i mares, sense menystenir la seva funció educadora pel bon desenvolupament de l’infant, siguin respectuosos amb els seus drets. 
La Dra. Balsells, al llarg de la conversa, ha donat pautes sobre com afrontar el treball des de l’enfocament de PARENTALITAT POSITIVA, basat en les GUIES que s’han esmentat més amunt i que són de consulta oberta per a tothom, de les que destaquem:

  • Un enfocament aplicable des de diferents disciplines i àmbits
  • La Parentalitat Positiva és d’aplicació a totes les famílies, de diferents situacions socioeconòmiques, des de la no necessitat fins les més alta vulnerabilitat.
  • Es una mirada compartida que han de tenir tots els professionals
  • Calen competències interprofessionals, depenen de la disciplina caldrà més èmfasi en unes o altres.
  • És un model, que afronta reptes amb enfocaments diferents.
  • S’ha de superar l’enfoc unidisciplinari on el professional treballa sol, i també el multidisciplinari on hi ha vàries mirades professionals però el treball es fa en paral·lel. 
  • Cal un treball interdisciplinari, amb espai per parlar s i marcar metes i reptes comuns, i establir conjuntament els plans de treball.
  • En Parentalitat Positiva, s’aposta per la TRANSDISCIPLINARIETAT, on a més de la interdisciplinarietat professional s’impliquen a les famílies que són subjectes de la intervenció, en un procés participatiu que permet tenir en compte totes les mirades i responsabilitzar a tots els actors.

Per concloure la Dra. Balsells ha remarcar que "Aquest enfocament pot obrir un nínxol, ja que el podem aplicar a tots els àmbits Psicosocial, Educatiu, de Salut. I el/la PEDAGOG/A hi te un paper important aplicant la metodologia en la seva pràctica diària i també formant a altres professional en Parentalitat Positiva. 


La Sra Pilar Morral, ha destacat la incorporació de la PARENTALITAT POSITIVA per part de pedagogs/gues i psicopedagogs/gues -i dels professionals en general- perquè "Quan abans es pugui intervenir en situacions de vulnerabilitat, abans es podrà fer la prevenció i el treball conjunt des de la interdisciplinarietat, amb l’enfoc de Parentalitat Positiva, i comptar amb la col·laboració de la pròpia família." 


Les Converses de Parentalitat Positiva, han finalitzat amb l’agraïment de la Sra. Morral a la Dra. Balsells per compartir la seva investigació i expertesa sobre Parentalitat Positiva i, a modus de tancament ha conclòs que: “La criança o P+  és la funció o comportament dels pares i mares en interès superior de l’infant que vetlla per la seva cura i pel desenvolupament de les seves capacitats, evitant la Violència i donant-li reconeixement i orientació d’acord amb uns límits establerts que permetin el seu creixement.  Des d’una visió ecològica: es contempla les necessitats de l’infant i adolescent, les habilitats parentals i les de suport. A més de la visió i l’aplicació interprofessional i transversal dels diferents serveis públics i privat o del 3r sector."


__________________________________________________________________


CONVERSES DE PARENTALITAT POSITIVA PER A LA PRÀCTICA PROFESSIONAL

AMB LA DRA. ANGELS BALSELLS BAILÓN

CATEDRÀTICA DE PEDAGOGIA DE LA UDL

INAUGURA: 

Dra. M. Victòria Gómez Serés, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya


PONENT:

Dra. Maria Àngels Balsells Bailon, catedràtica de Pedagogia, Facultat d’Educació, Treball Social i Psicologia de la UdL, Directora de la Càtedra Educació i Adolescència i investigadora responsable a la UdL del GRISIJ


CONDUEIX

Sra. Pilar Morral Garcia, vocal de Pedagogia Social del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya


ORGANITZA: Vocalia de Pedagogia Social


Lloc: WEBINAR, Plataforma Zoom

Data/es: 07/05/2024 - 18:30 A 20H

Activitat: Oberta

Data de publicació: 7/5/2024