INICI > Activitats i formació > Jornades
NdP: EL IV CSS 2020 ARRENCA REIVINDICANT UNA ATENCIÓ PRIMÀRIA I ESPECIALITZADA INTEGRAL
- El Congrés de Serveis Socials 2020 arrenca reivindicant una atenció primà ria i especialitzada integral
- Els col·legis de Pedagogia, d'Educadores i Educadors Socials, de Psicologia i de Treball Social presenten la propera edició de la cita biennal, que girarà al voltant de les ‘Dependències al llarg del cicle vital'apostant per la prevenció, l'enfortiment i l'autonomia
- El filòsof Ramon Alcoberro intervé en l'acte precongrés alertant sobre la fal·là cia del "discurs tòpic sobre l’autonomia quan molta gent no se la pot pagar o permetre per motius estructurals"
- Els col·lectius professionals reclamen al Govern que el nou Pla Estratègic dels Serveis Socials es doti amb els recursos suficients per donar resposta a la demanda creixent i faci efectiu el model d'acompanyament centrat en la persona
Barcelona | 14 de novembre de 2019
El IV Congrés de Serveis Socials Bà sics i Especialitzats (CSSBE) coincidirà amb l'any d'entrada en vigor del nou Pla Estratègic dels Serveis Socials (PESS) 2020-2024 que el Govern de la Generalitat està elaborant actualment. La cita que amb carà cter biennal convoquen els quatre col·legis professionals del sector --Pedagogs, Educadores i Educadors Socials, Psicologia i Treball Social-- abordarà l'octubre de 2020 les 'Dependències al llarg del cicle vital' des de la perspectiva de la prevenció i l’enfortiment, tant personal com professional. El filòsof Ramon Alcoberro va intervenir ahir en l'acte de presentació del Congrés, celebrat a Barcelona, recordant que "el llenguatge és també un camp de batalla" i alertant de la trampa que es pot amagar darrere el concepte d'autonomia: "Si no es vol caure en el cinisme vulgar cal una concepció molt menys individualista de l’autonomia, que només és un instrument d’alliberació si és possible, real i efectiva".
Alcoberro es va preguntar "quina autonomia té la gent que, estructuralment, no pot tenir autonomia sigui per problemes d’edat, de situació emocional, de disminució fÃsica o de pobresa severa? A què i a qui està servint un discurs de l’autonomia que ningú (o ben poc gent) pot realitzar concretament, per problemes econòmics, psicològics o de salut fÃsica?". En el terreny dels serveis socials sovint es tracta "amb la gent que ha perdut en les guerres neoliberals contemporà nies", de manera que "els determinisme socials i la precarietat emocional posen el lÃmit a l’idealisme de l’autonomia". Si no tenim en compte això, "no ens pot sorprendre que el discurs més conservador sobre la seguretat i el proteccionisme guanyi força en forma de populisme".
Serveis Socials BÃ sics i Especialitzats, una mirada integral amb la persona al centre
En la seva quarta edició, el Congrés de Serveis Socials recupera el protagonisme i la visibilitat dels serveis especialitzats, que juntament amb els bà sics han de garantir la integralitat de l’atenció centrada en la persona que els professionals reivindiquen. "L'objectiu dels Serveis Socials ha de ser apoderar les persones i garantir els seus drets perquè puguin exercir la ciutadania plena", va afirmar la comissionada Pilar Morral, i des d'aquest punt de vista "les professionals hem de poder oferir un acompanyament transversal i amb visió global". La mirada multidisciplinar i cientÃfica del Congrés pretén precisament assegurar la coherència i la continuïtat de les intervencions, que a l'hora de fer-se efectiva en l'atenció que presten els Serveis Socials Bà sics i Especialitzats requereix una bona coordinació i implicació interdepartamental.
Els quatre col·legis professionals (COPEC - Pedagogs, CEESC - Educadores i Educadors Socials, COPC - Psicologia i TSCAT - Treball Social) estan participant en l'elaboració del Pla Estratègic dels Serveis Socials de la Generalitat per als propers quatre anys i reclamen al Govern que el doti dels recursos necessaris per donar resposta a la demanda, creixent en volum i en complexitat d'ençà de la crisi que va esclatar el 2008. Apostar per la prevenció és una de les reivindicacions clau dels professionals per superar el paradigma asistencialista i pal·liatiu que, en lloc d'enfortir les persones i els seus entorns, genera dependències i resulta poc transformador a mitjà i lllarg termini.
Entre les dependències que donen tÃtol al IV CSSBE s'hi inclouen les vinculades a l’edat, la discapacitat o l’estat de salut; a les relacions de parella o d’amistat; a les addiccions; a la sobreprotecció en l’educació dels infants; o a les tecnologies, entre altres. Fins i tot en l’à mbit de l’atenció professional se'n poden generar i "cal pensar la fragilitat, la vulnerabilitat", tal com va assenyalar Ramon Alcoberro: "L’autonomia en societats complexes vol dir interacció, de la mateixa manera que vol dir cura i que vol dir atenció a la diversitat".
Fotografies de l'acte precongrés, celebrat ahir dimecres 13 de novembre de 2019 a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona | Programa | Conferència Dr. Alcoberro | Parlament presidenta COPEC
Per a més informació: copec.secretaria@pedagogs.cat - 609403879
El Congrés de Serveis Socials és una trobada biennal organitzada pel Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), que agrupen en total més de 23.000 professionals arreu del territori. El 2020 se celebra el IV Congrés de Serveis Socials Bà sics i Especialitzats, que agafa el relleu dels tres congressos anteriors i les nou edicions de les Jornades de SSB, iniciades l'any 1997. https://cssb.cat/
Data de publicació: 14/11/2019