mapa web

ÀREA RESERVADA: identificar-se

segueix-nos 

notícies d'actualitat del COPEC segueix el COPEC a facebook segueix el COPEC a twitter segueix el COPEC a linkedin

agenda

trieu:
< febrer 2020 >
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

INICI >

Ponències III JAC ©

anterior

Conferència Luz F. Pérez>>>

Conferència de Angel Guirado i Serrat>>>

Conferència de Milagros Valera Sanz>>>

Taula Creativitat Natàlia Lujan Roig >>>

Taula Creativitat Montserrat Romagosa>>>


PONÈNCIA INAUGURAL III JORNADES D ALTES CAPACITATS

Senyora Cristina Pellisé, sotsdirectora general d'Ordenació i Atenció a la Diversitat del Dept. d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Sr. Andrés González, president de la secció educativa del Col·legi Oficial Psicòlegs de Catalunya. Sra. Ana Sanahuja, directora de CosmoCaixa Barcelona, a qui aprofito per agrair ens hagin obert les portes d’aquest magnífic espai malgrat no pugui estar amb nosaltres per problemes de darrera hora. Apreciados y apreciadas expertas llegadas de Madrid, Sevilla, Asturias y otros preciosos parajes del estado español. Afortunats i malgrat tot, també patidors pares, col·legues de professió, benvolguts i benvolgudes companyes i companys: 

Fa vuit anys que el nostre Grup mixt de treball COPC-COPEC, va treure el caparró  d’entre les cames d’aquesta mare tan formosa anomenada Alta Capacitat. Les seves primeres passes van tenir lloc amb unes Jornades celebrades a l’UB de molt grat record. Treball a l'ombra, entrebancs i il·lusió els van dur organitzar amb el Col·legi germà unes segones Jornades on també es va fer palesa la importància d’un abordatge específic per a uns talents específics. I allò ens ha portat fins aquí. Les terceres Jornades d'Altes Capacitats intel·lectuals, en un espai immillorable pel què és i pel que representa per a la Ciència del nostre país.

Hem arribat on volíem fa 8 anys? No, ni de bon tros. De justícia és dir que s'ha avançat, però no a la velocitat que els vostres fills i la nostra Educació es mereixen. Tenim bons conductors, bones màquines però males carreteres -no s'entengui aquest comentari com una crítica al nostre estimat Ministerio de Fomento car les competències en Educació són nostres.

Fa 8, 7 5 i fins i tot dos anys enrere no hi havia la situació que hi ha ara i la cosa no va millorar en excés. Cal ser molt optimista -i ho hem de ser si volem créixer- per pensar que amb tot el què està caient la cosa millorarà a partir d'ara.

Què vol dir això? Potser cercar la sostenibilitat intel·lectual, l’aprofitament de recursos amb creativitat a l’hora d’abordar el tractament de la diferència.

Treballar amb més qualitat i quantitat amb menys recursos encara –si és què això es possible-, requereix una coalició i complicitat indestructibles entre les dues disciplines -juntament amb el magisteri- per l’abordatge de l’alta capacitat. La pedagogia i la psicologia. 

Si aquest triangle professional hi afegim l’alè insuflat per mares, pares i familiars implicats, la xarxa es fa resistent als embats de les circumstàncies i no es trencarà. 

Potser sereu pocs però necessàriament heu d’estar ben avinguts, i no escoltar els funestos cants de sirenes calves i amb bigotis.  Evidentment, no guanyareu la partida per quantitat però teniu opcions -em consta- des de la qualitat.

És un complex repte, però us encoratjo a treballar amb perseverança sense defalliment. El rigor i la capacitat  d’aquests col·lectius abans  esmentats l’heu demostrat amb escreix i no us mereixeu viatjar en el furgó de cua de l'estat espanyol. No podem permetre que tant de coneixement es perdi pel forat de l’aigüera.

Ojalá la competencia, rigor, saber y experiencia de nuestros apreciados invitados nos ayuden a crecer, lo necesitamos. Sólo sumando, podremos avanzar, sólo cogiendo ejemplo externo, removeremos consciencias locales.

Así mismo, necesitamos una Administración pública y unas Universidades, cómplices, sensibles al soporte de la diferencia y la diversidad.  Administración -sea del color que sea- que pueda retirarse una vez acabada su legislatura con el sentimiento que ha hecho todo lo posible por responder a un grito silencioso -doloroso des de la indiferencia sufrida a menudo- de unos alumnos que muy probablemente serán los líderes de un futuro más justo, ético  y sostenible después de lo aprendido de nuestra generación.

Universidades que tendrán que buscar la excelencia en estrategias ecológicas creativas y en algún caso, recicladas de otros ámbitos, dados los pírricos presupuestos en los que se mueven en su cotidiano investigador.

Tanto unos como otros nos tendrán siempre a su lado cómo se ha venido ya demostrando.

Per acabar, recordar-vos per altra banda, que si alguna qualitat es pot assignar al poble català és la tenacitat, i la perseverança. No defallirem com no ho hem fet mai en termes de país i tampoc ho farem en reclamar el suport necessari per a la diversitat. 

Ànims i bona feina amb aquest treball conjunt entre professionals i pares. 


Salut, país i pedagogia!

 

Josep Maria Elias i Costa

President Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

Cosmo-Caixa, Barcelona, 20 de octubre de 2012

 

© Tots els drets reservats la propietat intelectual l'ostenten els autors i autores, si se citen els continguts de les ponències caldrà indicar-ne la font i l'autor/a

Data de publicació: 31/10/2012

comparteix:

 

Col·legi de Pedagogs de Catalunya

contacta - informació general - avís legal

BARCELONA | Av. Mistral, 20 bis, entl 2. | 08015 Barcelona | Tel.93 217 77 99 | Fax 93 292 95 08 | HORARI

TARRAGONA | Rambla Nova, 12, 1. 2. | 43004 Tarragona | HORARI

GIRONA | C/ Ibèria, 4 | 17005 Girona | HORARI

LLEIDA | Rambla de Ferran, 32 | 25007 Lleida | HORARI