INICI > El COPEC > Presidència > Institucional
EL COPEC I LES UNIVERSITATS ES DONEN CITA EN LA FESTA DE LA PEDAGOGIA
NOTA DE PREMSA
En el 19è aniversari del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya i les Facultats d’Educació de les Universitats de la UB, UAB, URV i UdG, celebren un acte pedagògic i festiu en format telemàtic, per lliurar els Guardons als millors Treballs de Grau de Pedagogia i els Premis del Consell Social “Pedagogia i ODS”.
- Els millors TREBALLS DE FI DE GRAU DE PEDAGOGIA 2018-2019 i 2019-2020, de les universitats catalanes, reben el reconeixement del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya.
- Entitats de Girona, Tarragona i Barcelona, amb projectes vinculats a la PEDAGOGIA i els OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE, són premiats en la I Edició dels Premis del Consell Social del COPEC.
- Degà i deganes de les Facultats d’Educació de la UAB, UB, URV i UdG, i la presidenta del COPEC, aposten per la col·laboració entre Universitat i Col·legi Professional, unint formació i professió.
14 de juny de 2021
Maria Concepció Torres, responsable dels estudis de pedagogia de la URV i conductora de l’acte, presenta la FESTA DE LA PEDAGOGIA com un acte lúdic-pedagògic i alhora reivindicatiu que posa en valor la pedagogia, en un moment de màxima complexitat social a causa de la pandèmia, fent palès que la pedagogia és una professió que cal revalorar i fer-la més present en tots els seus àmbits d’actuació com l’escola, l’empresa, la formació, justícia, inclusió social, família, etc. I que “és necessari també que els nostres pedagogs i pedagogues formin part d’un Col·legi Professional que és fort, que els defensa, que els valida i acompanya en el seu procés de desenvolupament professional.”
Rosa Rodríguez, presidenta del COPEC, inaugura l’acte agraint la indispensable col·laboració amb les universitats i per ser “la pedrera de la professió”. Felicita als guardonats/des per la seva aportació a la Pedagogia amb el seu TFG i “per haver-hi esmerçat esforç, joventut i il·lusió abordant els 3 àmbits d’intervenció del Pedagog/a: Escola, Social i Empresa”. Felicita també a les entitats que reben el premi del Consell Social pels seus projectes encaminats a fer del nostre planeta un lloc millor. Conclou destacant que tant els TFGs com el Premi del Consell Social són “un exemple de com la pedagogia és motor de canvi i l’educació l’eina que pot transformar aquest món”.
ELS GUARDONS DEL COPEC ALS MILLORS TFG
VICTÒRIA GÓMEZ, vicepresidenta del COPEC, presenta els Guardons al millor Treball de Fi de Grau de Pedagogia explicant que van ser creats el 2016 per la Junta de Govern, comptant des del primer moment amb la col·laboració dels degans i deganes de les 4 universitats que fan pedagogia a Catalunya: URV, UAB, UdG i UB. El primer lliurament va ser en el 15è aniversari del COPEC (14/06/2017), el 2n. en la Jornada de Pedagogia COPEC-Universitats l’1/03/2018 i el 3r. ja amb el nom de FESTA DE LA PEDAGOGIA el 14/06/2019 a COPEC-LLEIDA. Comenta que “Els guardons són molt joves però consolidats i, enguany, entreguem els dels cursos 2018-2019 i 2019-2020, que estan dotats amb la col·legiació sense cost fins final d’any i amb la possibilitat de fer un article dels vostres TFG per a la revista EIX del COPEC, una oportunitat que donarà visibilitat al vostre treball.”
- TERESA GÁMEZ, vocal del COPEC a Tarragona, fa el lliurament del Guardó a ANNA BOADA DEL MAZO (Curs 2018-2019 de la Facultat Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV) amb el TFG: "La importància de la Pedagogia de la pregunta a través del coaching i la seva aplicació a la tutoria", comentant que “Anna descriu la figura del tutor/a com agent generador del canvi. On la seva funció és acompanyar a l’alumne/a per tal d’adquirir un aprenentatge significatiu, basant-se en l’escola activa i la motivació, per saber fer, sentir i pensar.”- ANNA BOADA, guardonada, explica que “Com a pedagogs i pedagogues hem de treballar per la igualtat de gènere i per construir una societat justa. Tenim la funció d’ajudar i potenciar el desenvolupament de les persones de manera integral. El Coaching és una eina poderosa per a l’autoconeixement”
- SUSAGNA RIERA, vocal de COPEC a Girona, lliura el Guardó a MIRIAM JIMÉNEZ RAMÍREZ (Curs 2019-2020 - Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG) amb el TFG: “El conflicte escolar com a oportunitat per entendre el sentir emocional dels alumnes. Anàlisi de l’abordatge dels conflictes, des d’un enfocament neurocientífic a les aules de 5è i 6è de primària d’escoles públiques de Girona”, destacant que “Miriam presenta un recurs interactiu i col·laboratiu molt engrescador, adreçat als mestres d’educació primària, tenint en compte recursos i formació validats i actualitzats per a l’abordatge dels conflictes.” - MIRIAM JIMÉNEZ, agraeix el guardó i comenta que “Aquests treballs no són res més que un reflex de la nostra constància, de quatre anys d’exàmens, de treballs i estrès, però també de bons moments i bones persones. La pedagogia ha despertat curiositat en mi des del primer moment”
- ANTONI NAVÍO, tresorer, presenta i lliura el Guardó a ELISEO JUNIOR LOYÉ LOKÁ (Curs 2019-2020 - Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB), amb el TFG: "El procés de transició i continuïtat universitària: aproximació interseccional a les experiències d’estudiants de minories de Barcelona", en la presentació comenta que “Vaig tenir el plaer de formar part del tribunal del TFG i els que el formàvem vam coincidir que estàvem davant d’un treball de molta qualitat, cosa que se’ns va confirmar quan Eliseo va fer la presentació del seu TFG, un treball impecable i molt respectuós amb l’estudi que havia fet i amb la pedagogia” - ELISEO JUNIOR LOYÉ, guardonat, agraeix el reconeixement aportant que ”Sense una mirada holística no aconseguirem societats igualitàries i plurals, tots tenim una responsabilitat en la societat molt alta. No hi ha educació sense emoció i sense amor.”
- PILAR MORRAL, vocal de Pedagogia Social, lliura el Guardó a ANNA MARTÍNEZ ROIG (Curs 2018-2019 - Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG), amb el TFG: “El dibuix com a mirall del sentir emocional dels menors d’edat”, destacant que “Anna aborda les emocions dels infants, fent una anàlisi dels dibuixos dels infants com una eina de coneixement i d’interpretació del sentir i de les vivències de la situació emocional dels nens i les nenes” - ANNA MARTÍNEZ, com a guardonada fa el parlament destacant que “El llenguatge verbal pot estar manipulat en els infants, i per això em vaig interessar en el dibuix, per poder sentir les seves emocions a través dels seus dibuixos“
- SÍLVIA VILASALÓ, vocal de COPEC a Lleida, presenta el Guardó de NÚRIA MANSERGAS COLLADO (Curs 2019-2020 -Facultat Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV) amb el TFG: "La cura emocional dels professionals que treballen amb joves en risc d’exclusió social”, explica que “Núria amb el seu TFG m’ha tocat de prop per la meva vinculació al món social i aquesta mirada cap endins. Un treball on es dona pes a allò tant necessari i essencial com és l’escolta i l’atenció a les emocions” - NÚRIA MANSERGAS, en rebre el guardó intervé dient que: “Gràcies al COPEC per la iniciativa i a la meva tutora per guiar-me i ajudar-me en el procés. En el meu TFG volia col·laborar i treballar per donar resposta a una societat real i actual.”
- JOAN GAMERO, vocal de Pedagogia i Escola, fa el lliurament a DANIEL MORENO MARTÍN (Curs 2018-2019 - Facultat de l’Educació de la UB), autor del TFG: "Digues el que sents. Desenvolupament de la intel·ligència emocional a l’educació primària”, en la presentació posà l’èmfasi en què “Daniel, mostra un Projecte de disseny pedagògic per a una escola de primària de Canovelles (Vallés Oriental), molt potent i pràctic; on es tracten temes com la consciència de les emocions pròpies i dels altres, treballant la regulació i l’autoconeixement” - DANIEL MORENO, agraeix el guardó i explica que “Estic orgullós que hi hagi tanta gent inspirada i amb tantes bones idees. Em sumo a totes les paraules dels meus companys i companyes, i vull agrair a la meva família per estar al meu costat i a la meva tutora pel seu suport“
- ANTONI NAVÍO, tresorer, fa entrega del guardó a LUCÍA NÚÑEZ PARDO (Curs 2018-2019 - Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB) amb el TFG: "Estratègies organitzatives per a l’atenció a la diversitat a l’ESO. Un estudi de cas des de la perspectiva docent.", destaca que és un treball “molt rigorós com ho ha estat el seu trànsit per la carrera de pedagogia, amb aquest TFG es va iniciar en la recerca, la Lucía és, sens dubte, una gran pedagoga com ho demostra el seu TFG” - LUCÍA NÚÑEZ, guardonada, intervé donant “Gràcies pel reconeixement i per donar visibilitat a la pedagogia. Amb el meu TFG volia aportar el meu gra de sorra a l’educació inclusiva, ja que considero que és essencial en la pràctica dels pedagogs i pedagogues”
- ALICIA LINARES, vocal de Pedagogia i Empresa, lliura el guardó a TOMÁS PERALTA PALAZÓN (Curs 2019-2020 - Facultat de l’Educació de la UB), pel seu TFG "Humanizar las empreses”, presenta el TFG de Tomàs, comentant que “és una proposta d’intervenció construïda al voltant de la ‘Pedagogia en valors’, i precisament els valors són la base de les organitzacions. Ben abordat el rol que explica dels pedagogs/gues a l’empresa: amb valor estratègic i una aportació del seu enfocament formatiu ‘actiu i constructivista’.” - TOMÁS PERALTA, rep el guardó i dona les “Gràcies a la meva família i a la tutora per la seva exigència, calidesa humana i predisposició a l’alumnat durant el confinament que ha estat tant dur per a tots i totes”
ELS PREMIS DEL CONSELL SOCIAL “PEDAGOGIA I ODS”
JORDI PUIG, president del Consell Social i del Jurat, presenta el Premi, agraint al Consell Social haver apostat per la creació d’un nou premi que té per finalitat establir passarel·les pedagògiques amb la societat i el territori, visibilitzant i fent un reconeixement a les bones pràctiques vinculades a la pedagogia, enguany amb el tema de PEDAGOGIA I ODS. El Premi del Consell Social està adreçat a entitats, serveis, grups i, com a novetat i element constitutiu del COPEC, té en compte la seva dimensió territorial amb un premi per cadascuna de les demarcacions de: Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona. Jordi Puig, explica la composició del jurat format per: ell mateix, Josep Maria Elias, Joana Tierno, Carme Armengol i Rosa Rodríguez, jurat que ha constatat la qualitat i nivell de les candidatures presentades. Felicita als representants de les entitats premiades i conclou dient que “El Consell Social ha estat valent en dissenyar un nou Premi amb valor social i amb valor pedagògic, i més valentes encara les entitats dels 11 projectes rebuts, tots molt potents i amb un objectiu comú la PEDAGOGIA i els ODS”.
- JOSEP MARIA ELIAS, president estat i membre del Consell Social i del Jurat, fa el lliurament del Premi al Projecte “JOVES TALENTS I AIGUA”, presentat per Fundació Vincles, Viladrau (Girona), amb el pedagog Lluís Pagespetit Blancafort i la pedagoga Margarida Feliu Portabella, vinculats al projecte. Josep Maria, presenta el projecte posant l’èmfasi en què “és un projecte arrelat a l’aigua, com ho és Viladrau, un poble sinònim d’aigua, de terra, de natura, amb una imbricació amb els ODS: 3 Salut i Benestar, 4 Educació de Qualitat, 6 Aigua Neta i Sanejament, 13 Acció Climàtica i 15 Vida Terrestre. Un projecte de molts que impulsen des de Fundació Vincles i Viladrau Educació, amb una llarga trajectòria en l’educació ambiental”. LLUÍS PAGESPETIT, en representació de Fundació Vincles, intervé dient que “Busquem millorar les relacions dels humans amb el medi. Volem contribuir a les noves relacions en la societat. El projecte que hem presentat parla de l’aigua, del seu consum, de la cultura i climatologia a través de la convivència en un espai natural amb sessions dinàmiques i activitats didàctiques.”
- JOANA TIERNO, membre del Consell Social i del Jurat, lliura el Premi del Consell Social al projecte “SENSIBILITZACIÓ, DRETS DE LA INFÀNCIA I IGUALTAT DE GÈNERE A LA INFÀNCIA”, presentat per l’ONGD Mirades del Món, Camp de Tarragona (Tarragona), amb la pedagoga Laura de la Morena García, vinculada al projecte. Joana Tierno, presenta el projecte explicant que “s’estableix un vincle entre els centres educatius i les entitats de cooperació al desenvolupament, en una veritable simbiosi, amb la proposta de ‘veure el món a través dels ulls dels infants, una mirada nova, curiosa i fresca de la infància. La metodologia, que fa referència sempre al treball col·laboratiu, al·ludeix de manera continua a la metodologia participativa, experiencial i activa i, també, a la participació-acció”. LAURA DE LA MORENA, en representació de la ONGD Mirades del Món, en el seu parlament comenta que “La nostra entitat es dedica al món del tercer sector i pensem que la pedagogia és clau per la generació de canvi. Hem contribuït a què els infants coneguin quins són els seus drets i que sàpiguen que hi ha entitats que vetllen per a què siguin possibles. L’objectiu és incorporar la mirada de la infància en la societat actual.”
- CARME ARMENGOL, membre del Consell Social i del Jurat, lliura el Premi del Consell Social, al projecte “DES DEL TURÓ DE LES GINESTERES”, presentat per l’Escola Cooperativa El Puig, Esparraguera (Barcelona), amb el pedagog Patrici Batalla Serra vinculat al Projecte. Carme Armengol presenta el projecte dient “felicito a l’Escola El Puig, pel merescut premi i per la tasca educativa duta a terme amb les noies i els nois de l’escola. La preservació dels espais naturals i el respecte de l’entorn és sens dubte, un dels millors llegats que podem deixar als nostres joves. Com deia la nostra presidenta, la pedagogia és motor de canvi i de ben segur que projectes com el vostre ajuden a aconseguir els canvis desitjats. Sens dubte la possibilitat de poder gaudir i difondre aquest projecte, dona sentit a aquesta I edició del Premi del Consell Social del COPEC.". PATRICI BATALLA, en representació de l’Escola Cooperativa El Puig, rep el premi i comenta que “Ha estat un treball molt significatiu realitzat en col·laboració amb tot l’ecosistema pedagògic que des de l’Escola s’ha pogut teixir en forma de malla, s’han fet molts vincles per a fer possible un treball de col·laboració i de cura en el medi ambient”
CLOENDA DE LA FESTA DE LA PEDAGOGIA
Clou la FESTA DE LA PEDAGOGIA amb les deganes Roser Boix de la Facultat d’Educació de la UB i Marta Bertran de la Facultat Ciències de l’Educació de la UAB, el degà Luís Marqués de la Facultat de Ciències de l’Educació de la URV i amb Sílvia Mayoral, coordinadora dels estudis de Pedagogia de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, que van coincidir amb la importància de la col·laboració entre les Universitats i el COPEC per garantir que els estudiants de pedagogia, un cop graduats i graduades, trobin recolzament i acompanyament en el seu Col·legi Professional en el seu desenvolupament professional.
Data de publicació: 14/6/2021