INICI > Generació coneixement > Premis COPEC
I EDICIÓ DEL PREMI DEL CONSELL SOCIAL 2021, AMB EL TEMA: "PEDAGOGIA I ODS"
Plataforma Zoom - 14 de juny de 2021
El president del Consell Social i del Consell, JORDI PUIG, presenta el Premi, agraint al Consell Social haver apostat per la creació d’un nou premi que té per finalitat establir passarel·les pedagògiques amb la societat i el territori, visibilitzant i fent un reconeixement a les bones pràctiques vinculades a la pedagogia.
Enguany amb el tema de PEDAGOGIA I ODS. El Premi del Consell Social està adreçat a entitats, serveis, grups i, com a novetat i element constitutiu del COPEC, té en compte la seva dimensió territorial amb un premi per cadascuna de les demarcacions de: Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona. Jordi Puig, explica la composició del jurat format per: ell mateix, Josep Maria Elias, Joana Tierno, Carme Armengol i Rosa Rodríguez, jurat que ha constatat la qualitat i nivell de les candidatures presentades.
Felicita als representants de les entitats premiades i conclou dient que “El Consell Social ha estat valent en dissenyar un nou Premi amb valor social i amb valor pedagògic, i més valentes encara les entitats dels 11 projectes rebuts, tots molt potents i amb un objectiu comú la PEDAGOGIA i els ODS”.
PREMI AL PROJECTE: “JOVES TALENTS I AIGUA”, presentat per Fundació Vincles, Viladrau (Girona), amb el pedagog Lluís Pagespetit Blancafort i la pedagoga Margarida Feliu Portabella, vinculats al projecte.
Fundació Vincles from COPEC on Vimeo.
LLIURAMENT: Josep M. Elias, president estat i membre del Consell Social i del jurat, presenta el projecte posant l’èmfasi en què “és un projecte arrelat a l’aigua, com ho és Viladrau, un poble sinònim d’aigua, de terra, de natura, amb una imbricació amb els ODS: 3 Salut i Benestar, 4 Educació de Qualitat, 6 Aigua Neta i Sanejament, 13 Acció Climàtica i 15 Vida Terrestre. Un projecte de molts que impulsen des de Fundació Vincles i Viladrau Educació, amb una llarga trajectòria en l’educació ambiental”.
RECULL: LLUÍS PAGESPETIT, pedagog, en representació de Fundació Vincles, intervé dient que “Busquem millorar les relacions dels humans amb el medi. Volem contribuir a les noves relacions en la societat. El projecte que hem presentat parla de l’aigua, del seu consum, de la cultura i climatologia a través de la convivència en un espai natural amb sessions dinàmiques i activitats didàctiques.”
PREMI AL PROJECTE “SENSIBILITZACIÓ, DRETS DE LA INFÀNCIA I IGUALTAT DE GÈNERE A LA INFÀNCIA”, presentat per l’ONGD Mirades del Món, Camp de Tarragona (Tarragona), amb la pedagoga Laura de la Morena García, vinculada al projecte.
LLIURAMENT: Joana M. Tierno, membre del Consell Social i del Jurat, presenta el projecte explicant que “s’estableix un vincle entre els centres educatius i les entitats de cooperació al desenvolupament, en una veritable simbiosi, amb la proposta de ‘veure el món a través dels ulls dels infants, una mirada nova, curiosa i fresca de la infància. La metodologia, que fa referència sempre al treball col·laboratiu, al·ludeix de manera continua a la metodologia participativa, experiencial i activa i, també, a la participació-acció”.
RECULL: LAURA DE LA MORENA, pedagoga en representació de la ONGD Mirades del Món, en el seu parlament comenta que “La nostra entitat es dedica al món del tercer sector i pensem que la pedagogia és clau per la generació de canvi. Hem contribuït a què els infants coneguin quins són els seus drets i que sàpiguen que hi ha entitats que vetllen per a què siguin possibles. L’objectiu és incorporar la mirada de la infància en la societat actual.”
PREMI AL PROJECTE: “DES DEL TURÓ DE LES GINESTERES”, presentat per l’Escola Cooperativa El Puig, Esparraguera (Barcelona), amb el pedagog Patrici Batalla Serra vinculat al Projecte.
Escola Coop. El Puig from COPEC on Vimeo.
LLIURAMENT: Carme Armengol, membre del Consell Social i del jurat, que presenta el projecte dient “felicito a l’Escola El Puig, pel merescut premi i per la tasca educativa duta a terme amb les noies i els nois de l’escola. La preservació dels espais naturals i el respecte de l’entorn és sens dubte, un dels millors llegats que podem deixar als nostres joves. Com deia la nostra presidenta, la pedagogia és motor de canvi i de ben segur que projectes com el vostre ajuden a aconseguir els canvis desitjats. Sens dubte la possibilitat de poder gaudir i difondre aquest projecte, dona sentit a aquesta I edició del Premi del Consell Social del COPEC.".
RECULL: PATRICI BATALLA, en representació de l’Escola Cooperativa El Puig, rep el premi i comenta que “Ha estat un treball molt significatiu realitzat en col·laboració amb tot l’ecosistema pedagògic que des de l’Escola s’ha pogut teixir en forma de malla, s’han fet molts vincles per a fer possible un treball de col·laboració i de cura en el medi ambient”
_________________________________________________________________
La necessitat de donar visibilitat a les bones pràctiques i compartir dins del món professional i, en el nostre cas, dins del de la pedagogia.
La motivació del COPEC i dels diferents òrgans (*) que hi formen part del mateix per tal de contribuir en la seva mesura i possibilitat a la consecució d’un món millor fent nostres els Objectius de Desenvolupament Sostenible (*), amb una tasca de comunicació d’aquests objectius als pedagogs/gues i als psicopedagogs/gues, en particular i a la societat en general.
La voluntat de que la pedagogia segueixi creixent i mostrant la seva integració amb el territori, oferint aquest equilibri en la proposta de Premi del Consell Social “Pedagogia i ODS” per fomentar la creació de vincles pedagògics amb la societat en general i amb el territori en particular.
El Premi del Consell Social “Pedagogia i ODS”, beu de les fonts del “Premi d’Assaig Pedagògic F. Company”, creat el 2003 i consolidat en el temps amb un total de 9 edicions, dotat econòmicament amb 1500 euros al primer premi, amb un total de 100 assajos pedagògics presentats per pedagogs/gues i psicopedagogs/gues, esdevenint una gran aportació de coneixement, innovació, investigació, reflexió a la pedagogia en el seu vessant científic i professional.
El Premi del Consell Social “Pedagogia i ODS” se suma al Premi d’Assaig Pedagògic FCiF, per continuar fent suport, donant visibilitat i posant en valor a la pedagogia i als pedagogs/gues i psicopedagogs/gues.
En aquest cas des del treball conjunt d’entitats o serveis que estiguin o hagin desenvolupat bones pràctiques pedagògiques al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
____________________________________
(*) Consell Social, Comissió de Deontologia, Junta de Govern ORGANIZACIÓN NACIONES UNIDES - OBJETIVOS DE DESARROLLO SOSTENIBLE https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/ Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible - http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/educacio_i_sostenibilitat/desenvolupament_sostenible/agenda-2030-ods/Publicat 8/4/2021______________________________________
Data de publicació: 14/6/2021